Τι πετάμε στο μπλε κάδο ανακύκλωσης και πώς ανακυκλώνουμε όλα τα υπόλοιπα

 Σήμερα,με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γης, θέλω να μιλήσουμε πιο αναλυτικά για το θέμα της ανακύκλωσης αλλά και των σκουπιδιών: τι πετάμε στην ανακύκλωση, πώς το πετάμε , τι δεν πετάμε ποτέ στα σκουπίδια και κάποια άλλα πράγματα που θα μας βοηθήσουν όλους να προστατέψουμε το περιβάλλον και την υγεία μας αλλά και να έχουμε ένα καθαρό και χωρίς μικρόβια σπίτι.

eco-friendly-tips-recycle-garbage
πηγή εικόνας

    Πάμε επομένως να δούμε, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον με τη σωστή διαχείριση των οικιακών απορριμάτων, κοινώς των σκουπιδιών. Γιατί μπορεί να είναι σκουπίδια, αλλά έχουν τεράστια σημασία για την ασφάλειά μας και την υγεία μας. Ακολουθούν κάποια χρήσιμα tips που μπορείς πολύ εύκολα να εφαρμόσεις κι εσύ!


  • Πρώτα πρώτα, νομίζω ότι δε χρειάζεται να πω ότι πρέπει να κατεβάζεις τα σκουπίδια τακτικά, ανά μία ή δύο μέρες μάξιμουμ κατά τη γνώμη μου. Το καλοκαίρι σίγουρα κάθε μέρα γιατί λόγω της ζέστης αναπτύσσονται πιο γρήγορα τα μικρόβια.
  • Δεύτερον, καλό είναι κατά τη γνώμη μου να μην αγοράζεις σακούλες σκουπιδιών αλλά να χρησιμοποιείς αυτές που ήδη έχεις σπίτι από το σούπερ μάρκετ. Μεγάλη εξοικονόμηση σε πλαστικό.Αν θες οι σακούλες σου να είναι αρωματικές μπορείς όταν τις βάλεις στον κάδο να ψεκάσεις με ένα οικολογικό αρωματικό σπρέι, είτε του εμπορίου είτε κάποιο που θα φτιάξεις μόνη σου.
  • Τρίτον, όσον αφορά τα καλάθια σκουπιδών που έχουμε σπίτι μας, θεωρώ ότι πρέπει να είναι μικρά σε μέγεθος για το λόγο που ανέφερα παραπάνω, δλδ να αναγκάζεσαι να κατεβάζεις συχνά τα σκουπίδια
  • Τέταρτον, κάθε φορά που βγάζεις τα σκουπίδια πριν βάλεις καινούρια σακούλα στον κάδο , καθάρισέ τον με ένα μαντιλάκι χλωρίνης ή αντισηπτικό και φυσικά όταν κάνεις καθαριότητα στο σπίτι επιβάλλεται να πλένεις και τους κάδους με νερό,σαπούνι και ένα σφουγγάρι που θα έχεις μόνο γι'αυτό το σκοπό και θα το ανανεώνεις συχνά.
recycle-garbage-eco-friendly-tips


Με τα σκουπίδια τελειώσαμε και ήρθε η ώρα να πιάσουμε το κεφάλαιο ανακύκλωση.
  • Καλό είναι να έχεις ένα ξεχωριστό καλάθι απορριμάτων όπου θα βάζεις ό,τι προορίζεται για ανακύκλωση, δλδ τις συσκευασίες κάθε είδους αφού τις έχεις ξεπλύνει με λίγο νερό πρώτα για να φύγουν τα υπολείμματα προϊόντος.
  • Η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να έχεις σακούλα σε αυτό τον κάδο, ακριβώς για να αναγκάζεσαι να μην πετάς μέσα συσκευασία που δεν έχεις ξεπλύνει.
  • Πριν πας την ανακύκλωση στον κάδο θα βάλεις τα πράγματα από το καλάθι σε μία σακούλα όμως στον κάδο της ανακύκλωσης θα αδειάσεις τη σακούλα και κατόπιν θα την πετάξεις στον κάδο
  • Υπάρχουν και επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες για το σκοπό αυτό, αν χρησιμοποιείς κάτι τέτοιο φυσικά δεν το πετάς
  • Ποτέ μη ρίχνεις στην ανακύκλωση κάτι που δεν ξέρεις αν προορίζεται για τον κάδο της ανακύκλωσης
recycle-and-garbage-eco-friendly-tips

Και για το τέλος κάτι πολύ σημαντικό, ΤΙ δεν πετάμε ΠΟΤΕ στα σκουπίδια
  • ΠΟΤΕ μην πετάς φάρμακα στα σκουπίδια. Αν δε μπορείς να τα δώσεις σε κάποιο κοινωνικό φαρμακείο, επειδή έχουν λήξει, σε πολλά φαρμακεία υπάρχουν ειδικοί κάδοι για να ρίχνουμε τα φάρμακα που δε χρειαζόμαστε πια. Η ζημιά που θα κάνει στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα έστω και ένα χάπι ή σιρόπι που θα πετάξεις είναι ανυπολόγιστη για τη δημόσια υγεία, τη δική σου υγεία
  • ΠΟΤΕ μην πετάς στα σκουπίδια μπαταρίες ή λάμπες. Πλέον σχεδόν παντού (από σχολεία μέχρι τράπεζες) υπάρχουν ειδικοί κάδοι για να πετάς μπαταρίες ή λάμπες που έχουν τελειώσει
  • Και με τις μικροσυσκευές να κάνεις το ίδιο. Το παλιό τηλεκοντρόλ και τη χαλασμένη καφετιέρα, τα ακουστικά που δε δουλεύουν δε θα τα ρίξεις στα σκουπίδια, αλλά στον ειδικό κάδο που θα βρεις συνήθως σε σούπερ μάρκετ
  • Κάτι άλλο που ΠΟΤΕ δεν πρέπει να πετάς στην αποχέτευση είναι το τηγανόλαδο. Θα το βάζεις με ένα χωνί σε πλαστικά μπουκάλια και θα το πηγαίνεις σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που έχουν επίσης τα σούπερ μάρκετ.
  • Τέλος, αν είσαι καπνίστρια, μην πετάς αποτσίγαρα στο δρόμο. Προμηθεύσου ένα τασάκι τσέπης, είναι απόλυτα ασφαλές και πολύ οικολογικό . Απλά θα το αδειάζεις μετά στα σκουπίδια όταν επιστρέψεις σπίτι σου.
pote-sta-skoupidia

Behind the scenes: Αφορμή για την προσκόλλησή μου στις απλές αυτές καθημερινές συνήθειες που όμως είναι τόσο ωφέλιμες για όλους μας, αφορμή για το ότι δεν έχω πετάξει ποτέ σκουπίδι κάτω στη ζωή μου, είναι το παιδικό τραγουδάκι που έμαθα από το νηπιαγωγείο

kindergarden-song


"τα σκουπίδια, τα σκουπίδια, πόσο μοιάζουνε με φίδια
θα μας φάνε κάποια μέρα γιατίιιιιιιι μολύνουν τον αέρα"

      Επίσης όταν έμενα στο χωριό μου, πόσο μου άρεσε που είχαμε σπίτι τρεις κάδους σκουπιδιών πριν ακόμα έρθει η ανακύκλωση σε κάθε γειτονιά, ένας για τις κότες της γιαγιάς, άλλος για τα κουνέλια και ο τρίτος για τα ελάχιστα σκουπίδια που έμεναν, αν έχεις μείνει ποτέ σε χωριό με καταλαβαίνεις! Γιατί μου άρεσαν τα σκουπίδια, θα μου πεις τώρα. Δε μου άρεσαν ακριβώς τα σκουπίδια φυσικά, μου άρεσε που δεν πήγαινε σχεδόν τίποτα χαμένο.

Όλα τα παραπάνω,κορίτσι, ελπίζω ότι τα κάνεις ήδη, αν όχι ελπίζω να σου έδωσα μία ώθηση για να τα υιοθετήσεις.

Είναι πολύ απλά tips που δεν απαιτούν ούτε χρόνο, ούτε χρήματα. Μόνο να αλλάξουμε συνήθειες.

 Ελπίζω να μην ξέχασα κάτι, αν ναι, θύμισέ μου το στα σχόλια για να το προσθέσω.

Εσύ τι άλλο κάνεις με τα σκουπίδια σου;
Ανακυκλώνεις;
 Ξέρω ότι ακούγεται κουλή ερώτηση αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντική η απάντηση και σκέψου ότι ίσως βοηθήσεις κι άλλους να κάνουν κάτι για το περιβάλλον που δεν το είχαν σκεφτεί νωρίτερα. Οπότε σε παρακαλώ γράψε μου τα δικά σου tips στα σχόλια.





Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Πόσο σημαντική ανάρτηση Δέσποινα! Είναι θέμα παιδείας πιστεύω! Ένα tip από μένα για τον κάδο τον σκουπιδιών είναι ένα μικρό πιατάκι με λίγη σόδα για να απορροφάει τις μυρωδιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο, Κατερίνα, για την παιδεία!
      Το κάνω κι αυτό αλλά ξέχασα να το γράψω, πολύ σημαντικό όμως!

      Διαγραφή
  2. Εγώ θα σε πάω ένα βήμα παραπέρα και θα σου πω ότι έχουμε στον κήπο έναν κάδο κομπόστ όπου ανακυκλώνουμε ό,τι παλιότερα πεταγόταν στα σκουπίδια, όπως πατατόφλουδες, φλούδες φρούτων, υπολείματα καφέ και τσαγιού κλπ, κλπ.. έτσι μένουν ελάχιστα που τελικά καταλήγουν στα σκουπίδια και έχουμε και ένα ωραιότατο λίπασμα για τα λουλούδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι θα ήθελες να με ρωτήσεις;