Πώς έμαθα να φτιάχνω ελληνικό καφέ

Μιας και σας έλεγα τις προάλλες για το μπρίκι που σε κάνει ευτυχισμένη, ήρθε νομίζω η ώρα να σας αφηγηθώ το πώς έμαθα να φτιάχνω ελληνικό καφέ σε κανονικά μπρίκι (όχι ηλεκτρικό).
Πώς έμαθα να φτιάχνω ελληνικό καφέ

Είναι μια ιστορία που εκτυλίχθηκε όταν πήγαινα στο δημοτικό, μάλλον στην Τρίτη ή Τετάρτη.
Άνοιξη καιρού, λοιπόν, ένα απογευματάκι που η μαμά μου καθόταν στην αυλή , μου λέει ξαφνικά και απροειδοποίητα: 
-Θες να σε μάθω να φτιάχνεις καφέ,Δεσποινάκι;
-Βεβαίως μαμά, λέω εγώ, ούσα ανήσυχο και δημιουργικό πλάσμα από τότε.



Πάμε στην κουζίνα, η μαμά μου δείχνει πως ανάβει το μάτι το μικρό της κουζίνας, μου εξηγεί πώς μετράμε το νερό με την κούπα, πόση ζάχαρη και πόσο καφέ βάζουμε, πώς ανακατεύουμε το νεροζούμι και μετά μου λέει:
-Μόλις το δεις να φουσκώνει, αμέσως, βγάλε το μπρίκι από τη φωτιά και ρίξε τον καφέ στο φλιτζανάκι,εντάξει;
-Εντάξει!
Με αφήνει, πάει,κάθεται, μόλις βλέπω εγώ τον καφέ να φουσκώνει, αποσύρω το μπρίκι, σβήνω μάτι, σερβίρω καφέ και της τον πάω
-Μπράβο,παιδί μου! μου λέει η μαμά, περιχαρής εγώ, αναμένω να βρω ευκαιρία να φτιάξω κι άλλον καφέ.
Μετά από μια δυο μέρες, έλειπε η μαμά μου και ο μπαμπάς μου ήθελε καφέ, οπότε του λέω
-Μπαμπά, μου έμαθε η μαμά να φτιάχνω καφέ, θα σου φτιάξω εγώ!
-Μπράβο,παιδί μου! μου λέει ο μπαμπάς και φεύγω για την κουζίνα.
Ξεκινάω τα γνωστά, ανάβω μάτι,μετράω νερό, βάζω ζάχαρη-καφέ, ανακατεύω και μόλις φουσκώσει ο καφές αποσύρω,σερβίρω και πάω τον καφέ στο μπαμπά.
Μόλις τον βλέπει ο μπαμπάς,με το καϊμάκι του και τις ωραίες του φουσκάλες μου λέει:
Πώς έμαθα να φτιάχνω ελληνικό καφέ
Αυτή τη φωτογραφία μου την έστειλε η Antri Filippou στο facebook

-Τι καφές είναι αυτός;
-Γιατί τι έχει; του λέω εγώ
-Δεν είναι έτσι,παιδάκι μου, ο καφές ο καλός, πάμε να σου δείξω.
Πάμε πάλι κουζίνα. Σκέφτομαι μέσα μου ότι μάλλον κάτι δεν κατάλαβα καλά από αυτά που μου εξήγησε η μαμά και παρακολουθώ προσεχτικά τον πατέρα μου, να δω πώς φτιάχνεται τελικά ο ρημαδοκαφές.
-Μετράς τόσο νερό στο φλιτζάνι, το ρίχνεις στο μπρίκι, βάζεις τόση ζάχαρη και τόσο καφέ, ανακατεύεις με το κουταλάκι και μόλις αρχίσει να φουσκώνει,περιμένεις λίγο, βγάζεις από το μάτι, ανακατεύεις,ξαναβάζεις στο μάτι, ξαναπεριμένεις και ξανά το ίδιο. Μετά βγάζεις από το μάτι και σερβίρεις και μην ξεχάσεις το μάτι ανοιχτό, εντάξει;
-Εντάξει!
Πεποισμένη από το μπαμπά ότι η μαμά δε μου τα εξήγησε καλά και πιστεύοντας ότι δεν της άρεσε ο καφές που της έφτιαξα (αφού δεν είχα μάθει σωστά), αλλά δε μου το είπε για να μη με στενοχωρήσει, μόλις επιστρέφει η μαμά της προτείνω να της φτιάξω καφέ.
Η μαμά που δεν είχε πιει ακόμα καφέ απογευματινό, δέχεται.
Φτιάχνω τον καφέ λοιπόν, ακριβώς όπως μου εξήγησε ο μπαμπάς,τον βράζω εν ολίγοις με τις ώρες (που λέει ο λόγος), και τον πάω στη μάνα μου.
Πώς έμαθα να φτιάχνω ελληνικό καφέ

-Τι είν΄αυτό παιδάκι μου;μου λέει η μαμά μόλις βλέπει το νεροζούμι!Που είναι οι φουσκάλες, πού είναι το καϊμάκι; Έτσι σου έδειξα εγώ να φτιάχνεις τον καφέ;
-Θα με τρελάνετε,ρε μαμά; Ο μπαμπάς μου είπε αυτό κι αυτό να κάνω!
Με τα πολλά, μου εξήγησε η μαμά ότι αυτή θέλει τον καφέ με πολύ καϊμάκι και φουσκάλες, αλλά ο μπαμπάς τον θέλει πολύ βρασμένο χωρίς καϊμάκι.
Έτσι έμαθα να φτιάχνω ελληνικό καφέ, αλλιώς της μαμάς και αλλιώς του μπαμπά.
Παρά την προσπάθειά μου αυτή όμως, για κάποιο περίεργο λόγο δε θυμάμαι να μου ζητούσαν και πολύ συχνά να φτιάξω τον καφέ. Ίσως επειδή είχα ένα θέμα με τα πήγαιν'έλα και τα γεμάτα φλιτζάνια και έπρεπε να σηκωθούν να πάρουν μόνοι τους τον καφέ από την κουζίνα για να μη μου χυθεί στη μεταφορά, οπότε μιας και θα σηκωνόντουσαν έτσι κι αλλιώς τον έφτιαχναν μόνοι τους.
Εγώ δεν πολυσυμπάθησα ποτέ τον ελληνικό καφέ. Έχω πιει ελάχιστες φορές κι αυτές μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ενώ μου αρέσει η μυρωδιά του, δε μου αρέσει καθόλου η γεύση του.

Θέλω να μου πεις στα σχόλια,εσύ πώς τον πίνεις τον καφέ σου;

Δες σχετικά:Μπορεί ένα μπρίκι να σε κάνει ευτυχισμένη;
Η ιστορία ενός φλιτζανιού ή πώς έγινα coffee addict


Facebook / Pinterest  / Instagram

Δημοσίευση σχολίου

20 Σχόλια

  1. χαχαχα τι ταλαιπωρία τράβηξες!!!!

    Εγω τον πίνω όπως η μαμά σου και λατρευω τον ελληνικό καφέ!Πίνω αποκλειστικά ελληνικό τα πρωινά ,όλο τον χρόνο και μόνο το καλοκαιρι ,τα απογευματα ,φραπέ!Το χειμωνα σπάνια τα απογευματα να πιω νες ή γαλλικό!
    Και τωρα παω να φτιαξω κουλουρακια πορτοκαλιου για το ανάλογο βούτημα στον καφέ μου!Και γλυκό γλυκό παρακαλώ!Όταν ημουν φοιτητρια για εναν χρόνο αποφασισα να ακολουθησω υγιεινη διατροφή ,δηλαδή σκέτο τον καφέ και βουτουσα μέσα ,όπως το κουλουρι,κομμάτια σοκολάτας!Μετα ξαναγυρισα στη σωστη διατροφή ,με την μπόλικη ζαχαριτσα χαχαχαχα
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έμαθα όμως τελικά παρά την ταλαιπωρία! Κι η μαμά μου έπινε γλυκό τον καφέ και σιγά σιγά μείωσε τη ζάχαρη, τώρα τον πίνει σκέτο μαζί με 5-6 κουλουράκια! Υγιεινά!

      Διαγραφή
  2. Καταπληκτικό post, όπως και όλα τα αντίστοιχα που έχεις γράψει. Συνέχισε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ!Για το συγκεκριμένο δεν ήμουν σίγουρη ότι είναι καλογραμμένο!

      Διαγραφή
  3. Είμαι φαν του ελληνικού καφέ, αλλά με τον τρόπο που τον πίνει η μαμά σου! Πίνω ελληνικό και το καλοκαίρι! Θεωρώ πως ο συγκεκριμένος καφές, συγκεντρώνει πάνω του όλη την ουσία του καφέ! Δηλαδή τον φτιάχνουμε, βάζουμε κουλουράκια και απολαμβάνουμε το κουσκουσάκι μας!!! Πολύ μου άρεσε η ανάρτησή σου!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς όπως η μαμά μου, όμως!Χειμώνα,καλοκαίρι και πάντα με τα κουλουράκια της!

      Διαγραφή
  4. Μα έτσι δεν είναι ο σωστός καφές;;;
    Φτιαγμένος ανάλογα το ποιός τον πίνει!
    Όσο για το ότι σου αρέσει η μυρωδιά του και όχι η γεύση του, χαίρομαι που το λες, γιατί νόμιζα ότι ήμουν η μόνη!!!
    Ωστόσο το μπρίκι για ελληνικό δεν είναι;;; Κάτι έχω καταλάβει λάθος;;

    Και τελικά απολαμβάνω υπερβολικά πολύ αυτές σου τις αναρτήσεις!!!! Να γράφεις πιο συχνά λέμε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι καλέ!Το μπρίκι είναι (και) για ελληνικό, αλλά εγώ το θέλω για να ζεσταίων γρήγορα νερό για το νες!!!

      Διαγραφή
  5. εντάξει η τελευταία σου απάντηση έδωσε λύση στην απορία μου, γιατί κι εγώ είχα μείνει με την εντύπωση πως πίνεις ελληνικό καφέ!
    προσωπικά τον πίνω σκέτο, εντελώς.. και πολύ βαρύ γι' αυτό και προτιμώ τον εσπρέσο ή φτιάχνω τον γαλλικό, τον νεσκαφέ και οποιοδήποτε άλλο με διπλή δόση καφέ.. ο δε άντρας μου τον πίνει πάααααααρα πολύ γλυκό με πάαααααααααααααααααρα πολύ γάλα, όποτε λοιπόν βγαίνουμε για καφέ και παραγγέλνουμε ο σερβιτόρος πάντα .. μα πάντα φέρνει τον γλυκό σε μένα και τον σκέτο στον άντρα μου χαχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να το διευκρινίσω τότε!Εγώ το μπρίκι το ήθελα για το νερό!!!!Λογικό να μπερδεύεται ο σερβιτόρος, σου λέει η γυναίκα θα θέλει την πολλή ζάχαρη και το πολύ γάλα, είμαστε στερεοτυπικοι μέχρι και στον καφέ!

      Διαγραφή
  6. Και σε μένα αρέσει η μυρωδιά κι όχι η γεύση του καφέ.
    Προτιμώ το τσάι πάντως, όλα τα είδη.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μμμ,όπως καταλαβαίνεις εγώ δεν είμαι πολύ του τσαγιού , αλλά μου αρέσει να δοκιμάζω περίεργες γεύσεις!

      Διαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλώς σε βρίσκω! :)

    Καφέ πίνω από την εφηβεία μου, πάντα σκέτο. Δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσιάζει ο ελληνικός, ίσως επειδή μένει πολύς ντελβές στο τοσοδούλικο φλιτζανάκι.
    Έμαθα, πάντως, σε μικρή ηλικία να τον φτιάχνω, γιατί ήθελα να δίνω χαρά στη μαμά μου. Κι εκείνη, δεν ήταν απαιτητική. Πάντα της άρεσε, όταν τον έφτιαχνα εγώ... γι' αυτό κι έσκαγα από το κακό μου όταν πηγαίναμε κάποια επίσκεψη κι έλεγε στην εκάστοτε κυρία "γεια στα χέρια σου, πολύ ωραίος ο καφές σου!"

    Αργότερα, όταν άρχισαν οι παραξενιές από φίλες, φίλους "με τρεις φουσκάλες" / "με μία φουσκάλα" / "με δυο μεγάλες και μια μικρή" (άντε, τρέχα γύρευε την άκρη, δηλαδή), τους έδινα το δικαίωμα να πάνε να τον φτιάξουν μόνοι τους! (Τόση ευγένεια και τέτοια φιλοξενία!)

    Καλό απόγευμα να έχεις, χάρηκα που βρέθηκα στο φιλόξενο χώρο σου! ✽

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την! Α,όχι,ευτυχώς δεν είχαμε τέτοιες παραξενιές!Αν είχαμε θα είχαν την ίδια τύχη, πάλι μόνοι τους θα τον έφτιαχναν!
      Να μας ξανάρθεις!

      Διαγραφή
  9. Μόλις έκανα καφέ κ εκατσα να τον απόλαυσω!βαρυγλυκο κ μερακλιδικο!λες να μαθω κ γω τις κόρες ?μπράβο την μαμά σου σου δώσε θάρρος κ σου μάθε τον σωστό καφέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια να τις μάθεις,Σοφία μου,, αν κρίνεις βέβαια ότι είναι κατάλληλη η ηλικία τους!Μην έχουμε κανένα ατύχημα και με κυνηγάς μετά!

      Διαγραφή
  10. Θέλει τέχνη ο ελληνικός καφε ....( ακόμα δεν έμαθα )
    εγώ προσωπικά προτιμώ το τσαι ..
    καλο βραδυ Δέσποινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπράβο στην μανούλα, μπράβπ και στον μπαμπά που καθίσαν και σου έδειξαν πως να φτιάχνεις ελληνικό καφέ. Λοιπόν, έχω δοκιμάσει αλλά κι εμενα μου αρέσει η μυρωδιά του αλλά όχι η γεύση του. Φτιάχνω καθημερινά ελληνικό με μισή κουταλιά ζάχαρη στην μαμά και πολλές φορές έφτιαχνα και στο internet cafe που δούλευα, όχι στην μηχανή. Πρωί, πρωί στις μεγαλύτερες ηλικίες και πάντα τον πετύχαινα,α φού άκουγα τα καλύτερα. Εγώ είμαι του καπουτσίνου (ζεστό και κρύρο) και πολύ μα πάρα πολύ του πράσινου τσάι.
    Καλή εβδομάδα Δέσποινα μου! Μου αρέσουν πολύ και αυτές σου οι αναρτήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι θα ήθελες να με ρωτήσεις;