Αν αγαπάς τα κεριά όσο κι εγώ, θα σου αρέσει αυτή η ιδέα! Μπορείς να μεταμορφώσεις την παλιά σου λαμπάδα σε ολοκαίνουριο, χειροποίητο κερί.
Το ξέρω ότι όλα τα σχετικά άρθρα και βίντεο που βλέπεις για να αξιοποιήσεις τη λαμπάδα σου, σου λένε λιώσε το κερί και ρίξε το σε ένα ποτήρι.
Ενδιάμεσα βέβαια σου προτείνουν να βάλεις μέσα στο κερί ένα σωρό πράγματα που δεν είναι απλώς άσχετα, είναι επικίνδυνα :
- από κηρομπογές για να το χρωματίσεις που στην πραγματικότητα μπουκώνουν το φιτίλι,
- μέχρι αιθέρια έλαια που δεν είναι κατάλληλα για να τα εισπνέεις στη θερμοκρασία που καίει το κερί
- ακόμα και αποξηραμένα λουλούδια που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα πάρουν φωτιά.
Οι δικές μου οδηγίες για να φτιάξεις κεριά από παλιές λαμπάδες είναι λίγο πιο αναλυτικές και ίσως να φαίνονται πολύπλοκες. Η κατασκευή κεριών όμως δεν είναι απλή υπόθεση γιατί κυριολεκτικά παίζεις με τη φωτιά. Ακολούθησέ τις λοιπόν κατά γράμμα για να φτιάξεις ασφαλή κεριά.
Σημαντικό:Το κερί δεν πρέπει ποτέ να λιώνει απευθείας στο μάτι της κουζίνας για λόγους ασφαλείας. Αν δεν έχεις ή δε μπορείς να δημιουργήσεις μπεν μαρί (υδρόλουτρο) μην ξεκινήσεις καν.
Τι θα χρειαστείς για να φτιάξεις χειροποίητο κερί από την παλιά σου λαμπάδα;
- Ένα καλούπι για κερί (σε καταστήματα χειροτεχνίας) Ιδανικά σου προτείνω ένα καλούπι πλέξιγκλας με απλό σχήμα γιατί έχει ήδη υποδοχές για να περάσεις το φιτίλι. Pro tip: Οι λαμπάδες είναι κατά κανόνα φτιαγμένες από σκληρό κερί και τα σκληρά κεριά προορίζονται για καλούπια. Αν βάλεις σκληρό κερί σε βαζάκι θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του δοχείου και θα βγαίνει από το δοχείο.
- Φιτίλι με το μέτρο (θα το βρεις εύκολα σε καταστήματα χειροτεχνίας)
- Τη λαμπάδα σου, κομμένη σε μικρά κομμάτια
Πώς φτιάχνεις χειροποίητα κεριά από παλιές πασχαλινές λαμπάδες
- Λιώσε την παλιά λαμπάδα σε μπεν μαρί αφού αφαιρέσεις όλα τα διακοσμητικά της λαμπάδας.
- Το κερί δεν πρέπει ποτέ να λιώνει απευθείας στο μάτι της κουζίνας για λόγους ασφαλείας. Βάλε το κερί σε ένα μεταλλικό μπωλ ή μπρίκι πάνω σε κατσαρολάκι με ζεστό νερό (όπως στην εικόνα παραπάνω) Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μεταλλικό δοχείο από καφέ ή από τα γνωστά πουράκια για να βάλεις το κερί.
- Δε χρειάζεται να ανακατεύεις το κερί την ώρα που λιώνει
- Στερέωσε το φιτίλι στο κέντρο του καλουπιού (δες παρακάτω την εικόνα)
- Ζέστανε το καλούπι του κεριού με ένα πιστολάκι μαλλιών
- Ρίξε προσεκτικά το λιωμένο κερί στο καλούπι: Πρώτα θα ρίξεις λιωμένο κερί επάνω στο φιτίλι για να το κερώσεις. Θα περιμένεις λίγα δεπτερόλεπτα να σκληρύνει το φιτίλι και τότε θα ρίξεις το υπόλοιπο κερί στο καλούπι
- Ιδανικά πρέπει να έχεις θερμόμετρο για να παρακολουθείς τη θερμοκρασία του κεριού και να το ρίξεις στο καλούπι όταν το κερί είναι σε θερμοκρασία 70-80 βαθμών κελσίου. Αν δεν έχεις θερμόμετρο, ρίξε το κερί στο καλούπι μόλις λιώσει όλο το κερί.
- Αν η παλιά λαμπάδα σου είναι από παραφίνη ή από μελισσοκέρι, τότε μη ρίξεις όλο το κερί στο καλούπι.Κράτησε μία μικρή ποσότητα για δεύτερη χύτευση. Αυτά τα κεριά κάνουν "λακούβα" γύρω από το φιτίλι και θα πρέπει να λιώσεις το κερί που κράτησες για να γεμίσεις αυτή τη λακούβα την επόμενη μέρα.Πριν τη δεύτερη χύτευση ζέστανε λίγο την επιφάνεια του κεριού που βρίσκεται μέσα στο καλούπι με πιστολάκι μαλλιών (στη χαμηλή σκάλα) για να μη φαίνεται η ένωση.
- Αν η πασχαλινή λαμπάδα σου είναι από φυτικό κερί πχ από σόγια ή ελαιοκράμβη, μπορείς να παραλείψεις το βήμα 7
- Άφησε το κερί να κρυώσει εντελώς και να ωριμάσει τουλάχιστον 7 μέρες πριν το ανάψεις.
- Κόψε το φιτίλι 0,5-1 εκατοστό πριν ανάψεις το κερί σου. Τοποθέτησε το κερί σε ειδικό πιατάκι πριν το ανάψεις. Μην αφήνεις αναμμένα κεριά χωρίς επίβλεψη.
Voilà! Έτοιμο το δικό σου χειροποίητο κερί!
![]() |
Πηγή εικόνας |
Pro tips και προφυλάξεις
- Μη χρησιμοποιήσεις το φιτίλι της λαμπάδας στο νέο κερί, εκτός αν το καλούπι σου έχει πολύ μικρή διάμετρο γιατί δε θα καίει σωστά.
- Το κερί που έλιωσες μπορεί να έχει μαυράκια από το καμμένο φιτίλι, χύτευσε αργά ώστε να μείνουν στον πάτο του μπεν μαρί και να μην πέσουν στο καινούριο κερί σου.
- Βγάλε το φιτίλι της λαμπάδας από το λιωμένο κερί με μία τσιμπίδα, και κράτησέ το για να φτιάξεις άλλες λαμπάδες αργότερα.
- Μη χρωματίζεις το λιωμένο κερί με κηρομπογές και μη βάζεις αρώματα που δεν είναι κατάλληλα για κερί.
- Μη βάζεις στο κερί αποξηραμένα λουλούδια και άλλα υλικά που είναι εύφλεκτα, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα πάρουν φωτιά.
- Το είπα πιο πριν και θα το ξαναπώ: Το κερί δεν πρέπει ποτέ να λιώνει απευθείας στο μάτι της κουζίνας για λόγους ασφαλείας: όλα τα κεριά έχουν σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες αυτανάφλεξης που σημαίνει ότι όταν φτάσουν αυτή τη θερμοκρασία, χωρίς ύπαρξη φλόγας ή σπινθήρα, μόνο και μόνο με τη θερμότητα θα πάρουν ΦΩΤΙΑ. Με το μπεν μαρί διασφαλίζουμε ότι το κερί δε θα ξεπεράσει ποτέ τους 100 βαθμούς (η θερμοκρασία που βράζει το νερό)
Η κατασκευή κεριών δεν είναι απλή υπόθεση, εδώ δίνω τις πιο βασικές οδηγίες για να αξιοποιήσεις την Πασχαλινή λαμπάδα.
Αν το κερί που έφτιαξες από τα περισσεύματα της λαμπάδας σου άνοιξε την όρεξη για περισσότερα, έλα στο επόμενο σεμινάριο κηροπλαστικής.
Ξεκινάμε την Τρίτη 13 Μαΐου στο ftiaxto στο Μαρούσι (Χρυσοχέρη 5) αλλά μπορείς να παρακολουθήσεις και εξ αποστάσεως!
Αν με διαβάζεις μετά από αυτή την ημερομηνία συμπλήρωσε το email σου εδώ για να σε ενημερώσω όταν ξαναγίνει το σεμινάριο.
Αν θέλεις πιο εύκολους τρόπους για αξιοποίηση της πασχαλινής λαμπάδας , μείνει συντονισμέν@, θα ανεβάσω σχετικό άρθρο σύντομα.
Διάβασε σχετικά: Πώς να φτιάξεις χειροποίητη πασχαλινή λαμπάδα από φύλλα κηρήθρας
0 Σχόλια
Τι θα ήθελες να με ρωτήσεις;