Κατασκευή κεριών : Απαντάω στις 13 πιο συχνές ερωτήσεις

Οι ερωτήσεις που θα απαντήσω σήμερα σχετικά με την κατασκευή κεριών είναι αυτές που λαμβάνω πιο συχνά. Χωρίς να χρονοτριβώ λοιπόν, πάμε να λύσουμε τις απορίες σου σχετικά με το άρωμα για κεριά, τα φυτίλια, το χρώμα, τα δοχεία και πολλά ακόμη!




Πόσο άρωμα να βάλω στο κερί;


Το πόσο άρωμα θα βάλεις μέσα στο κερί σου εξαρτάται καταρχήν από το είδος του κεριού που χρησιμοποιείς, γιατί κάθε κερί δέχεται διαφορετικό ποσοστό αρώματος. Ακόμα όμως και αν μιλάμε για ένα συγκεκριμένο είδος κεριού, και πάλι δεν υπάρχει ένας μαγικός αριθμός που θα μας λύσει τα χέρια όσον αφορά το άρωμα. Όταν δηλαδή λέμε ότι ένα είδος κεριού δέχεται ποσοστό αρώματος από 6 έως 12%, αυτό σημαίνει ότι το άρωμα που θα βάλουμε θα κυμαίνεται ανάμεσα σε αυτό το ποσοστό, αλλά το πόσο ακριβώς θα πρέπει να το βρούμε μετά από δοκιμές που εξαρτώνται από το είδος και την ένταση του αρώματος. 

Πώς να μετρήσω το άρωμα;


Το άρωμα που θα βάλουμε σε ένα κερί το μετράμε σε γραμμάρια και όχι σε ml, δηλαδή σε μάζα και όχι σε όγκο.

Τι να κάνω για να μυρίζει έντονα το κερί;


Για να μυρίζει πιο ωραία και πιο έντονα το κερί μας, θεωρούμε ενστικτωδώς ότι πρέπει να προσθέσουμε περισσότερο άρωμα. Παραδόξως, αυτό δεν ισχύει πάντα παρόλο που μας φαίνεται φυσικό και λογικό. Στην πραγματικότητα, το περισσότερο άρωμα μπορεί να μπουκώνει το φυτίλι με αποτέλεσμα να μην διασκορπίζεται άρωμα στο χώρο. 
Πριν πάμε στις επόμενες ερωτήσεις αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την κατασκευή κεριών έλα στο δίμηνο σεμινάριο κηροπλαστικής που ξεκινάει το Σεπτέμβριο του 2023 , κάθε Τετάρτη 7.30-9.30 μμ και κάθε Πέμπτη 5-7μμ.
Τα σεμινάρια γίνονται στο Ftiaxto (Χρυσοχέρη 5, Μαρούσι) αλλά μπορείς να παρακολουθήσεις και online. Πάτα εδώ για περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο κηροπλαστικής.



Πώς υπολογίζω πόσο κερί χωράει το δοχείο ή το καλοούπι μου;


 Γεμίζουμε το δοχείο το καλούπι με νερό. Ζυγίζουμε το νερό αυτό, χωρίς φυσικά το βάρος του καλουπιού ή του δοχείου, και πολλαπλασιάζουμε το βάρος του νερού επί 0,86 που είναι το ειδικό βάρος του κεριού. Για ευκολία μπορούμε να το στρογγυλοποιήσουμε στο 0,9. Το αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού αυτού είναι το βάρος του κεριού που θα χρειαστούμε

 

Τι είδος κεριού να χρησιμοποιήσω για γέμισμα δοχείων;


 Για χύτευση σε δοχείο είναι κατάλληλα τα μαλακά κεριά. Αν χρησιμοποιήσουμε σκληρό, τότε το κερί μας θα αποκολληθεί από τα τοιχώματα με αντιαισθητικό αποτέλεσμα. Ανάλογα με τη σκληρότητα του κεριού, το κερί μπορεί να αποκολληθεί εντελώς από το δοχείο και να βγαίνει από το δοχείο.

Τι κερί να χρησιμοποιήσω για κεριά σε καλούπι;


 Για κεριά σε καλούπι χρησιμοποιούμε πάντα σκληρό κερί. Αν βάλουμε μαλακό, τότε το κερί μας δεν θα βγαίνει με τίποτα από το καλούπι.


Πώς θα διαλέξω φυτίλι για το κερί μου;


Το φιτίλι που θα βάλουμε σε κάθε κερί εξαρτάται κυρίως από το σημείο τήξης του κεριού, δηλαδή τη θερμοκρασία στην οποία από στερεό γίνεται υγρό. Κάθε είδος κεριού έχει διαφορετική θερμοκρασία τήξης. Η φλόγα του φυτιλιού θα πρέπει να μπορεί να δημιουργήσει αυτή τη θερμοκρασία ώστε το κερί να καίγεται σωστά και ομοιόμορφα.

Δεν παίζει ρόλο η διάμετρος του δοχείου/καλουπιού για την επιλογή του φυτιλιού;


Προφανώς και παίζει ρόλο η διάμετρος του δοχείου για την επιλογή του φυτιλιού, αλλά αν στο ίδιο ακριβώς δοχείο φτιάξουμε κερί σόγιας, κερί κοκοφοίνικα και κερί παραφίνης θα βάλουμε διαφορετικό φυτίλι. Γι αυτό και λέω ότι το κυριότερο στοιχείο στην επιλογή του φυτιλιού είναι το είδος του κεριού και η θερμοκρασία τήξης του.

Γιατί κάποιοι βάζουν δύο φυτίλια ακόμα και σε κεριά με μικρή διάμετρο;


 Υπάρχει περίπτωση στο συγκεκριμένο δοχείο και στο συγκεκριμένο είδος κεριού να συμβαίνει το εξής Το ένα φυτίλι να είναι μικρό, δηλαδή να μην μπορεί να κάψει το κερί σωστά και το αμέσως επόμενο νούμερο φυτίλι να αποδεικνύεται μεγάλο,δηλαδή να καίει  τι κερί με μεγάλη φλόγα. Σε αυτή την περίπτωση θα αποφασίσει να βάλει δύο φιτίλια και ας είναι μικρό το δοχείο ο κηροπλάστης. Φυσικά, κάνοντας τις αντίστοιχες δοκιμές καύσης για να είναι σίγουρος ότι καίγεται σωστά. Μπορεί όμως να συμβαίνει και καθαρά για αισθητικούς λόγους


Πώς θα χρωματίσω το κερί μου;


 Είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιούμε κηρομπογιές, χρώματα ζαχαροπλαστικής, χρώματα σαπουνιού και ό, τι άλλο βρούμε μπροστά μας για να χρωματίσουμε το κερί. Μόνο τα ειδικά χρώματα για κερί είναι ασφαλή.

Ποια είναι τα φυτικά οικολογικά κεριά;


Η σόγια δεν είναι το μοναδικό φυτικό οικολογικό κερί που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για τα κεριά σου. Υπάρχει ακόμα το κερί κοκοφοίνικα, το κερί καρύδας, το κερί ελαιολάδου, το κερί ελαιοκράμβης και φυσικά το πασίγνωστο από τα αρχαία χρόνια μελισσοκέρι (που είναι οικολογικό αλλά όχι φυτικό). Φυσικά καθένα από αυτά θέλει διαφορετική διαχείριση. Για να μάθεις τις διαφορές στη χρήση τους έλα στα σεμινάρια κηροπλαστικής.

Πώς θα αποφύγω τις τρύπες και τα βαθουλώματα στην επιφάνεια του κεριού;



Ο λόγος που ανακατεύουμε το κερί με το χρώμα και το άρωμα του αργά δεν είναι επειδή βαριόμαστε. Είναι γιατί αν το κάνουμε γρήγορα, τότε θα παγιδευτεί μέσα στο μείγμα αέρας και αυτός ο αέρας καθώς στεγνώνει το κερί θα προσπαθεί να βγει στην επιφάνεια και θα δημιουργεί τρύπες ή βαθουλώματα στην επιφάνεια του κεριού.

Τι πρέπει να κάνω για να πουλάω κεριά;


Πριν πουλήσεις ένα κερί, βεβαιώσου ότι έχεις κάνει εκτεταμένες δοκιμές καύσης και απόδοσης. Οι δοκιμές αυτές πρέπει να γίνονται σε κάθε νέα παρτίδα κεριών που φτιάχνεις.Επίσης ο νόμος σε υποχρεώνει σε κάθε κερί που πουλάς να υπάρχει ετικέτα με τις οδηγίες ασφάλειας και προφύλαξης. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να συμβουλευτείς ένα λογιστή για να σε κατατοπίσει για τα περαιτέρω.


Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την κατασκευή κεριών έλα στο δίμηνο σεμινάριο κηροπλαστικής που ξεκινάει το Σεπτέμβριο του 2023 , κάθε Τετάρτη 7.30-9.30 μμ και κάθε Πέμπτη 5-7μμ.
Τα σεμινάρια γίνονται στο Ftiaxto (Χρυσοχέρη 5, Μαρούσι) αλλά μπορείς να παρακολουθήσεις και online. Πάτα εδώ για περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο κηροπλαστικής.




Μιας και έφτασες μέχρι εδώ , θέλω να σου ζητήσω μια μεγάλη χάρη: Πάτα ένα από τα κουμπάκια παρακάτω για να μοιραστείς αυτό το άρθρο με τους φίλους σου στα κοινωνικά δίκτυα! Μπορεί κάποιος να ενδιαφέρεται να ξεκινήσει να ασχολείται με την κατασκευή κεριών και να βρει αυτό που ψάχνει χάρη σε σένα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια