Πολυμερικός πηλός : τα μυστικά της κόλλας - Polymer day : 10 tips about adhesive


Πολύ σημαντικό κομμάτι όταν δημιουργούμε με πολυμερικό πηλό είναι όχι μόνο η εμφάνιση της μινιατούρας/δημιουργίας αλλά και η αντοχή της στη χρήση ειδικά αν πρόκειται για κόσμημα.
Αυτό καθορίζεται εν πολλοίς από την κόλλα που χρησιμοποιούμε στα μέρη που είναι απαραίτητο.
Οι οδηγίες που θα γράψω παρακάτω αφορούν γενικά τη συμπεριφορά της κόλλας αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικές όταν πρόκειται για χρήση με τον πολυμερικό πηλό (fimo) καθώς λόγω της ιδιάζουσας χημικής του σύστασης και της ιδιαιτερότητάς του ως υλικού δεν είναι εύκολο να κολλήσει με άλλα υλικά όπως τα μεταλλικά στοιχεία που χρησιμοποιούμε για την ολοκλήρωση ενός κοσμήματος.
Τι κάνουμε λοιπόν; Παρακάτω ακολουθούν δέκα βασικά tips για τη χρήση της κόλλας σε συνδυασμό με (ψημένο) πολυμερικό πηλό • Χρησιμοποιούμε κόλλα μόνο όπου είναι απαραίτητο ή συμπληρωματικά, διασφαλίζοντας και με άλλους τρόπους την ανθεκτικότητα του κοσμήματος που δημιουργήσαμε
 • Δε χρησιμοποιούμε σε καμία περίπτωση κόλλα στιγμής. Σε καμία όμως. Τελεία.
 • Δε χρησιμοποιούμε ούτε θερμόκολλα ή οποιαδήποτε άλλη κόλλα αλλοιώνεται με τη διαφορά θερμοκρασίας, ακόμα και σε ένα craft fair μια τέτοια κόλλα θα μπορούσε να μας εκθέσει, πόσω μάλλον στα χέρια του πελάτη
 • Το fimo liquid deco gel και γενικά ο οποιοσδήποτε υγρός πηλός δεν είναι κόλλα. Αν ήταν θα το έγραφε και η συσκευασία. (Η διευκρίνιση αυτή είναι απαραίτητη για μένα καθώς πολλοί καταστηματάρχες το προωθούν ως κόλλα ενώ δεν είναι.) Το fimo liquid deco gel έχει πάρα πολλές χρήσεις και μπορεί και να χρησιμοποιηθεί ως συγκολλητικό μεταξύ δύο κομματιών πηλού πριν το ψήσιμο. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει εξολοκλήρου την κόλλα όταν πρόκειται για διαφορετικές επιφάνειες όπως παραδείγματος χάριν πολυμερικό πηλό και μέταλλο. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά και υπό κατάλληλες συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση ο υγρός πηλός θέλει ψήσιμο, ενώ η κόλλα δεν μπαίνει ΠΟΤΕ στο φούρνο.
 • Ξανατονίζω ότι καμία κόλλα δε μπαίνει στο φούρνο
 • Αυτονόητο: διαβάζουμε πάντα τις οδηγίες της κόλλας πριν τη χρήση και τις τηρούμε απαρέγκλιτα αν θέλουμε να έχουμε μόνιμο αποτέλεσμα
 • Τηρούμε πάντα τους χρόνους που αναγράφονται στη συσκευασία της κόλλας και για την ώρα που πρέπει να "κρατήσουμε" τα δύο σώματα ενωμένα και για το χρόνο που πρέπει να περιμένουμε μέχρι να γίνει πλήρης συγκόλληση (πχ στην εποξική κόλλα ανάλογα τη μάρκα μπορεί να απαιτούνται από 24-48 ώρες)
 • Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ την κόλλα αν δεν είναι εντελώς ρευστή, αν φαίνεται πιο παχύρρευστη απ' ό,τι συνήθως απομακρύνουμε το υλικό που έχει αλλοιωθεί (το πιο σημαντικό tip που θα μπορούσα να δώσω και ισχύει για οποιαδήποτε κόλλα)
 • Διαβάζουμε πάντα για ποιες επιφάνειες είναι κατάλληλη η κόλλα πριν την αγοράσουμε.Αν δεν αναγράφει ότι είναι κατάλληλη για μέταλλο παραδείγματος χάριν δεν έχει νόημα να περιμένουμε να κολλήσει τον πολυμερικό πηλό με αυτό το υλικό, τουλάχιστον όχι μόνιμα
 • Αν ασχολείστε καιρό με τον πολυμερικό πηλό θα ξέρετε ότι η πιο διαδεδομένη μάρκα κόλλας στο εξωτερικό είναι η Ε6000 κόλλα σιλικόνης. Προσωπικά δεν προτείνω ούτε αυτήν ούτε οποιαδήποτε άλλη κόλλα σιλικόνης για συγκόλληση με πηλό.Επειδή ακριβώς η παρούσα ανάρτηση δεν είναι διαφημιστική καθώς, όπως έχω ξαναπεί, δεν εκπροσωπώ καμία εταιρία, δεν θα ήθελα να σας προτείνω συγκεκριμένες μάρκες. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι δεν υπάρχει και καλή και φτηνή κόλλα
 • Καταλήγοντας θα μπορούσα να προτείνω στους αρχάριους χρήστες μια οποιαδήποτε καλή δυνατή κόλλα, κατάλληλη για κοσμήματα ή για πολλά υλικά (συνήθως αναγράφουν για κεραμικά, πορσελάνη, μέταλλο, ξύλο, δέρμα κλπ) : μία τέτοια κόλλα με σωστή χρήση τηρώντας τους χρόνους αναμονής μπορεί να σας βγάλει ασπροπρόσωπους για αρχή. Στους πιο πεπειραμένους χρήστες πηλού που ασχολούνται πιο επαγγελματικά με το υλικό αυτό θα πρότεινα εποξική κόλλα δύο συστατικών και πάλι βέβαια με τη σημείωση ότι πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες και οι χρόνοι που αναγράφονται στη συσκευασία
Σου φάνηκαν χρήσιμες οι συμβουλές μου; 
Ποια είναι τα δικά σου tips για τη χρήση της κόλλας;

Σχετικά άρθρα 
Πολυμερικός πηλός : εργαλεία και οδηγίες για αρχάριους
Ζέσταμα πολυμερικού πηλού


19 σχόλια

 1. Πολυ ωραιο αρθρο, εμαθα και εγω πραγματα που δεν ασχολουμαι με τον πηλο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ήταν ενδιαφέρον και για κάποιον που δεν ασχολείται !

   Διαγραφή
 2. Καλησπέρα Δέσποινα , πολύ ενδιαφέρον το μπλογκ σου , θα τα λέμε !! Ο πηλός είναι ένα υλικό που το αγαπώ πολύ και οι πληροφορίες σου πολύ σημαντικές!!
  Καλό σου ξημέρωμα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλώς σε βρίσκω στο όμορφο μπλογκ σου! Πρακτικές και χρήσιμες οι συμβουλές σου για την κόλλα. Δεν έχω καθόλου εμπειρία απο πολυμερικό πηλό οπότε είναι ευκαιρία να μάθω μερικά πραγματάκια.. Ευχαριστούμε που μας δίνεις τα φώτα σου. Φιλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλό σου μεσημέρι Δέσποινα και καλώς σε βρήκα. Μου αρέσει ιδιαίτερα το νέο σου blog.Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου. Εύχομαι να τα λέμε συχνά.
  Φιλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ,χαίρομαι που σου φαίνονται χρήσιμες οι συμβουλές μου! Θα τα λέμε!

   Διαγραφή
 5. Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που δίνεις! Βρήκα μια κόλλα που αναφέρεται ως κόλλα για κοσμήματα αλλά είναι με διαλύτη. Δεν θα φάει τον πηλό; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι εννοείς διαλύτη;Γενικά οι κόλλες που απλά είναι για κοσμήματα δε νομίζω ότι θα σε καλύψουν, μία κόλλα πολυχρηστική θα ήταν σίγουρα καλύτερη δλδ που να είναι κατάλληλη για πολλές επιφάνειες , ξύλο, μέταλλο, πορσελάνη!Ελπίζω να βοήθησα!

   Διαγραφή
 6. Κατατοπιστικότατο το άρθρο σου Δέσποινα!
  (p.s.Προσωπικά βέβαια ακόμη έχω πρόβλημα με την ανεύρεση της κόλλας, καθώς η Ε600 δε με κάλυψε)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προσωπικά με βολεύουν πάρα πολύ οι κόλλες που είναι πολυχρηστικές για ξύλο, μέταλλο, κεραμικά κλπ. Σίγουρα βοηθάει και το να ασφαλίζουμε τις δημιουργίες και με άλλο τρόπο (σύρμα πχ) αλλά όπου αυτό δεν είναι δυνατό εμένα με έχουν καλύψει αυτές οι πολυχρηστικές κόλλες, δε θεωρώ την Ε6000 πανάκεια, αλλά θεωρώ ότι έπρεπε να την αναφέρω διότι παγκοσμίως θεωρείται καλή από καλλιτέχνες πολυμερικού πηλού. Ελπίζω να βοήθησα!

   Διαγραφή
 7. καλησπέρα Δέσποινα...ευχαριστούμε πολύ για την ειλικρινή , έντιμη και κατατοπιστική ενημέρωση...Θα το δοκιμάσω...επειδή με έπεισες με τις εξηγήσεις σου..λατρεύω τους δασκάλους που λένε τα μυστικά του μαθήματος τους..και δεν τα κρατούν για τον εαυτό τους..άπειρες ευχαριστίες..και καλή συνέχεια σε ό,τι κάνεις...αγάπη,δημιουργία,χαρά...και τα παιδιά και τα μάτια μας..όλη η ζωή τους νάναι Κυριακή...φιλιά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ'ευχαριστώ πολύ, Λαμπρινή!Ελπίζω να σε βοηθήσει!Για τυχόν απορίες είμαι στη διάθεσή σου! Καλή συνέχεια και σε σένα!

   Διαγραφή
 8. Καλησπέρα Δέσποινα! Πολύ ωραίο το μπλογ σού. Και επειδή σκέφτομαι πολύ καιρό να φτιάξω ένα κλαρι κεράσιας με λουλούδια στο τοίχο αλλά δεν είχα ιδέα το πώς, με βοήθησε αυτό που διάβασα από σένα. Μόνο που δεν ξέρω ακόμα το πώς να κάνω το κλαρι να κρατηθεί στο τοίχο... Με σύρμα και καρφακια ?με κόλλα ? Το ίδιο και με τα λουλούδια, με κόλλα να τα κολλήσω στο τοίχο ? Συγγνώμη για μεγάλο σχόλιο και ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Καλησπέρα Δέσποινα! Πολύ ωραίο το μπλογ σού. Και επειδή σκέφτομαι πολύ καιρό να φτιάξω ένα κλαρι κεράσιας με λουλούδια στο τοίχο αλλά δεν είχα ιδέα το πώς, με βοήθησε αυτό που διάβασα από σένα. Μόνο που δεν ξέρω ακόμα το πώς να κάνω το κλαρι να κρατηθεί στο τοίχο... Με σύρμα και καρφακια ?με κόλλα ? Το ίδιο και με τα λουλούδια, με κόλλα να τα κολλήσω στο τοίχο ? Συγγνώμη για μεγάλο σχόλιο και ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καλησπέρα Δέσποινα! Πολύ ωραίο το μπλογ σού. Και επειδή σκέφτομαι πολύ καιρό να φτιάξω ένα κλαρι κεράσιας με λουλούδια στο τοίχο αλλά δεν είχα ιδέα το πώς, με βοήθησε αυτό που διάβασα από σένα. Μόνο που δεν ξέρω ακόμα το πώς να κάνω το κλαρι να κρατηθεί στο τοίχο... Με σύρμα και καρφακια ?με κόλλα ? Το ίδιο και με τα λουλούδια, με κόλλα να τα κολλήσω στο τοίχο ? Συγγνώμη για μεγάλο σχόλιο και ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μαργαρίτα, πιστεύω ότι αν χρήσιμοποιησεις καρφακια, κάνοντας από πριν τρύπες στον πηλό για να μπουν από τον πηλό στον τοίχο, δε θα έχεις πρόβλημα. Κάλυψε μετά τα καρφακια με φύλλα από πολυμερικό πηλό τα οποία θα κολλήσεις με ισχυρή κόλλα.

   Διαγραφή
 11. Γεια σου.. Ωραιο το αρθρο σας..να ρωτησω ομως κατι;; γιατι δεν πρεπει να χρησιμοποιηθεί κολλα στιγμης;; ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή