Πολυμερικός πηλός: Από πού θα αγοράσεις fimo cernit kato sculpey premo polymer clay

Συμβουλές αγοράς για τον πολυμερικό πηλό θα μοιραστώ μαζί σου σήμερα μιας και σύντομα ξεκινάνε τα σεμινάρια πολυμερικού πηλού στο ftaxtoroom στο Μαρούσι. Δες εδώ το πρόγραμμα σεμιναρίων γιατί ακόμα κι αν δε βρίσκεσαι Αθήνα μπορείς να παρακολουθήσεις και online.

Από τη 2η χρονιά σεμιναρίων το 2012 , πολλά έχουν αλλάξει από τότε, θα τα δούμε παρακάτω!

Επειδή για τις ανάγκες των σεμιναρίων αγόραζα συνέχεια πηλούς και για δική μου χρήση αλλά και για να μπορώ να προτείνω στις μαθήτριες, σου γράφω παρακάτω την εμπειρία μου από τις αγορές που έκανα.

Tips για αγορά πολυμερικού πηλού


  • Σαν γενικό κανόνα προτείνω να αγοράζεις τον πηλό σου από κοντά, αλλά λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών αφήνω στην κρίση σου το αν θα πας στο κατάστημα ή αν θα αγοράσεις online. Παρακάτω θα σου μιλήσω για τη δική μου αγοραστική εμπειρία τόσο σε φυσικά καταστήματα όσο και online.
  • Σε κάθε περίπτωση ο πηλός που θα πάρεις θα πρέπει να έχει μια ελαστικότητα στο πακέτο, ελάχιστη μεν, εμφανή δε. Αν πιάνεις το πακέτο του πηλού και το νιώθεις σαν πέτρα, υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να το επιστρέψεις.
  • Να διευκρινίσω εδώ ότι ο πηλός δε δουλεύεται απευθείας από τη συσκευασία, πρέπει να ζεσταθεί πρώτα, γι'αυτό και σου προτείνω να διαβάσεις το σχετικό άρθρο για το ζέσταμα του πηλού. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είναι σαν πέτρα στο πακέτο ούτε ότι αν πάρεις ένα πακέτο που είναι σαν πέτρα δε σώζεται. 


Fimo δοκίμασα πρώτη φορά το 2011 και sculpey τον επόμενο χρόνο. 
Οι συσκευασίες και η σύσταση έχουν αλλάξει πολύ από τότε και sculpey III δε βρίσκεις πλέον στην Ελλάδα (ενώ το 2012 είχα βρει σε ενημερωμένο κατάστημα με είδη χόμπι στη Βόρεια Ελλάδα), οπότε πάμε να δούμε τι μπορείς να βρεις το 2022

Οι μάρκες πολυμερικού πηλού που μπορείς να βρεις στην Ελλάδα είναι οι εξής:
  1. fimo (soft, effects & leather) σε πακέτα των 57 γραμμαρίων και συνηθέστερη τιμή γύρω στο 1,90 και μεγάλες συσκευασίες των 350 γρ με τιμή 12,30 ενώ ο fimo professional πωλείται σε πακέτα των 85γρ με τιμή γύρω στα 2,90 και μεγάλες συσκευασίες των 454 γρ και τιμή 11,50
  2. cernit (number one, metallic, translucent, shinny, pearl, opaline,neon light, nature) σε πακέτα των 56 γραμμαρίων και τιμή 2,20 €
  3. Kato polyclay σε πακέτα των 56γρ και συνηθέστερη τιμή γύρω στα 2,50 και μεγάλες συσκευασίες των 354 γρ με τιμή 11,80
  4. sculpey soufle σε πακέτα των 48γρ από 2,20 και sculpey premo σε πακέτα των 57 γρ με τιμή 1,90 και μεγάλες συσκευασίες των 454γρ σε τιμή 12,90

Tips για αγορά εργαλείων πολυμερικού πηλού



  • Μαζί με τον πολυμερικό πηλό θα χρειαστείς και υγρό πολυμερικό πηλό αλλά και βερνίκι. Τα δύο αυτά προϊόντα προτείνω να τα προμηθευτείς αυστηρά από την ίδια εταιρεία που θα πάρεις και κανονικό πολυμερικό πηλό. Ειδικά για αρχάριους επιμένω πολύ σε αυτό καθώς θεωρώ ότι αν δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία το ιδανικό είναι να επιλέξεις τα προϊόντα που προτείνει ο κατασκευαστής.
  • Όσον αφορά τα εργαλεία τύπου λεπίδες, πλάστες, μακαρονομηχανή κλπ μπορείς να αγοράσεις όποια θέλεις, δεν παίζει ρόλο ο κατασκευαστής. Παρακάτω σου γράφω και ποια καταστήματα έχουν εργαλεία πολυμερικού πηλού.
  •  Ειδικά για τη μακαρονομηχανή συστήνω να μην αγοράσεις ειδική για πηλό, όπως πχ της fimo ή της sculpey, αλλά κανονική μηχανή για ζυμαρικά. Εγώ έχω την Atlas 180 αλλά δεν είναι ανάγκη να επενδύσεις ένα τέτοιο ποσό αν μόλις ξεκινάς και δεν έχεις αποφασίσει ακόμα αν σε ενδιαφέρει ο πηλός. Εξάλλου αν έρθεις στα σεμινάρια πολυμερικού πηλού θα έχεις την ευκαιρία να χρησιμοποιήσεις μακαρονομηχανή και να δεις αν θέλεις να αγοράσεις δική σου.
  • Μια μακαρονομηχανή του 20ευρου θα σε βγάλει ασπροπρόσωπη για αρκετά χρόνια, εγώ την προηγούμενη δική μου την είχα 10 χρόνια και τη χρησιμοποίησα τόσο στα σεμινάρια όσο και στο Euro clay carnival το 2016 που ήταν πολύ απαιτητικό και τα έβγαλε πέρα μια χαρά. Θα βρεις τέτοια μακαρονομηχανή στο Vicko ή σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Αναμαλλιασμένη στο Euro Clay Carnival 2016 στην Αθήνα, τη φωτογραφία τράβηξε η Donna Kato.
Στη φωτογραφία φαίνεται η μακαρονομηχανή που ανέφερα παραπάνω.



Πού θα αγοράσεις πολυμερικό πηλό


Fimo soft/ fimo leather και fimo effect

Θα βρεις
  • στο plaisio (στα περισσότερα καταστήματα και online). Στο κατάστημα Αγίας Παρασκευής θα βρεις fimo αλλά όχι σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων με βάση τη δική μου εμπειρία, το επισκέφθηκα ουκ ολίγες φορές γιατί είναι κοντά μου αλλά δεν έβρισκα τα χρώματα που ήθελα.
  • στα max stores ( στα καταστήματα και online). Tο κατάστημα στη Δουκίσσης είχε μεγάλη ποικιλία σε χρώματα την τελευταία φορά που πήγα ενώ θα βρεις και βερνίκι και εργαλεία για πηλό. 
  • στο paco art center (στα δύο καταστήματα και online) όπου θα βρεις και εργαλεία για πολυμερικό πηλό
  • σε ενημερωμένα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς σου όπου συνήθως -αλλά όχι απαραίτητα- βρίσκεις και πλάστη και λεπίδες της fimo
  • στα public, online και στα καταστήματα που έχουν section χειροτεχνίας. Τα άφησα τελευταία γιατί δεν έχω πρόσφατη εμπειρία αγοράς, δεν είχα κάποιο public κοντά μου οπότε δεν έκανα αγορές από εκεί. Όταν έμενα επαρχία όμως είχα πάρει πηλό από εκεί online. 

Fimo professional 

Εγώ προσωπικά δεν έχω βρει σε φυσικό κατάστημα παρά μόνο online, σε ενημερωμένα καταστήματα με είδη hobby. Eνδεικτικά σου προτείνω το paperworld. Δεν έχω ψωνίσει εγώ, αλλά είχαν παραγγείλει μαθήτριες του σεμιναρίου και έμειναν πολύ ευχαριστημένες.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι δεν έχω βρει fimo professional σε βιβλιοπωλεία που έχουν fimo soft. Προφανώς είναι θέμα της εταιρείας αλλά δεν παύει να μου κάνει εντύπωση.

Cernit πολυμερικός πηλός


Cernit θα βρεις στο art & hobby τόσο online όσο και στο φυσικό κατάστημα στην Κηφισίας όπου θα βρεις και εργαλεία για τον πολυμερικό πηλό όπως βερνίκι, στάμπες και άλλα. Επισκέφθηκα 2 φορές το κατάστημα της Κηφισίας, δεν έχω πάει στο κατάστημα του κέντρου. Της Κηφισίας είναι αρκετά ενημερωμένο. Δε σου προτείνω να αγοράσεις cernit online γιατί στο κατάστημα είδα πολλά χρώματα να είναι σκληρά οπότε δεν ξέρω τι θα σου τύχει αν αγοράσεις από το eshop, καλύτερα να πας από κοντά. 

Σημαντική ενημέρωση: Μετά τη δημοσίευση του άρθρου έλαβα την παρακάτω ενημέρωση από το Art & hobby την οποία παραθέτω και θα επανέλθω με νέα ενημέρωση μόλις επισκεφθώ κι εγώ ξανά το κατάστημα .

Σας ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση, τον κόπο και το χρόνο που αφιερώσατε να δοκιμάσετε και να αξιολογήσετε τους πολυμερικούς πηλούς cernit. Πράγματι υπήρξε μια παρτίδα σκληρών πηλών ορισμένων χρωμάτων την οποία έχουμε εδώ και πολύ καιρό αποσύρει από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα και από τη γενική πώληση στα καταστήματά μας. Το άρθρο σας στάθηκε η ευκαιρία να ζητήσουμε να γίνει το ίδιο και από το συνεργαζόμενό μας κατάστημα στου Ψυχικού.


 Cernit βρήκα online και στο art-center.com.gr . To art-center έχει και φυσικό κατάστημα αλλά δεν το έχω επισκεφθεί οπότε δε μπορώ να σου πω περισσότερα γι'αυτό. Στο e-shop τους πάντως θα βρεις και μεγάλες συσκευασίες fimo soft αλλά δεν έχω ψωνίσει από εκεί.

Πολυμερικός πηλός Sculpey


Sculpey θα βρεις στο paco-art center , έχει sculpey souffle, sculpey premo και μεγάλη ποικιλία σε εργαλεία , βερνίκια, υγρό πηλό κλπ. Από paco art έκανα αρκετές παραγγελίες κυρίως για υλικά αλλά πήρα και πηλό στην τελευταία παραγγελία. Έχουν γρήγορη αποστολή και πολύ καλή εξυπηρέτηση πελατών.

Kato polyclay ο πολυμερικός πηλός της Donna Kato

Kato θα βρεις στο piloforizo όπου μπορείς να αγοράσεις και άλλα υλικά για τον πολυμερικό πηλό όπως τον υγρό πηλό, λεπίδες, εργαλεία κλπ τόσο στο φυσικό κατάστημα όσο και online. Μετά από πρόσφατη επίσκεψή μου μπορώ να σου πω ότι έχουν όλα τα χρώματα σε στοκ και τα περισσότερα υπάρχουν και στις μεγάλες συσκευασίες. 

Θα βρεις στο Avalon games στο φυσικό κατάστημα και online. Έχω επισκεφθεί μία φορά το φυσικό κατάστημα και έκανα και παραγγελία online, έμεινα με όλα ευχαριστημένη.

Το Avalon έχει μόνο τον πηλό και όχι εργαλεία ή άλλα υλικά , πχ δε θα βρεις τον υγρό πηλό της Kato.

Με την Donna Kato-2016, δε μπορώ να κρύψω τη χαρά μου




Έξτρα tip για σένα που έφτασες μέχρι εδώ


Όσον αφορά τα εργαλεία σου προτείνω να μην αγοράσεις πλαστικά εργαλεία.Τα πλαστικά εργαλεία κάνουν πολύ καλή δουλειά στη ζαχαρόπαστα, όχι όμως στον πηλό. Έχει και η fimo ένα set με 3 πλαστικά εργαλεία σε κόκκινο χρώμα, υποτίθεται για πηλό, και κάνει γύρω στο δεκάευρο. Δεν αξίζει τον κόπο, καλύτερα να αγοράσεις κάτι άλλο με αυτά τα χρήματα. 




Κάτι τελευταίο: Αν είσαι αρχάριος στον πολυμερικό πηλό θα βλέπεις στα καταστήματα εργαλεία που δε θα ξέρεις αν χρειάζεσαι ή όχι και θα κάνεις εσφαλμένες αγορές. I've been there, I've done that, γι'αυτό και έχω γράψει άρθρο με τα υλικά και εργαλεία που χρειάζεσαι για τον πολυμερικό πηλό όταν πρωτοξεκινάς, που θα σου εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα.

Tips για αγορές επιπλέον εργαλείων για κοσμήματα


  • Τέλος, να σημειώσω ότι εκτός από τα υλικά που θα χρειαστείς καθαρά για τον πηλό, αν θέλεις να φτιάξεις κοσμήματα με τις ¨πολυμερικές¨ δημιουργίες σου θα χρειαστείς και εργαλεία και υλικά για κοσμήματα, όπως πενσάκια, κρικάκια, αγκίστρια για σκουλαρίκια, βάσεις για δαχτυλίδια, αλυσίδες, κορδόνια, κουμπώματα, ντίζες, στοπάκια κλπ

  •  Στα σεμινάρια όλα τα έξτρα υλικά (όλα τα υπόλοιπα δηλαδή εκτός από τον πηλό) παρέχονται από το εργαστήριο αν παρακολουθήσεις από κοντά. Αν παρακολουθήσεις online θα πρέπει να τα προμηθευτείς. Με την εγγραφή σου θα λάβεις λίστα υλικών ώστε να δεις τι έχεις ήδη και τι θα χρειαστείς για να μην αγοράζεις περιττά πράγματα.

  • Εγώ προμηθεύομαι τέτοιου είδους εργαλεία από το gini group στο Χαλάνδρι αλλά έχουν καταστήματα και κέντρο Αθήνας, Περιστέρι, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης και Κϋπρο, ενώ λειτουργεί και online shop, το οποίο όμως δεν έχω επισκεφθεί γιατί αν θέλω να πάρω online ψωνίζω από paco-art center που αγοράζω και πηλό για να μην κάνω δύο παραγγελίες και πληρώνω διπλά μεταφορικά.



Κανένα από τα παραπάνω links δεν είναι affiliate, και δεν έχω κανένα όφελος αν αγοράσεις κάτι από τα καταστήματα που προτείνω. Έγραψα αυτόν τον οδηγό αγοράς για τον πολυμερικό πηλό και τα βασικά εργαλεία του καθαρά για να βοηθήσω όσους θα έρθουν στα σεμινάρια ώστε να ξέρουν πού μπορούν να αγοράσουν πολυμερικό πηλό (γι'αυτό και εστίασα κυρίως στον πηλό και λιγότερο στα υπόλοιπα εργαλεία, καθώς αυτά παρέχονται για χρήση από το εργαστήριο) και κατ'επέκταση για όλους τους αναγνώστες του blog μου.

Και μιας και έφτασες μέχρι εδώ, ίσως έχεις την απορία Ποια είναι τα υλικά που όντως χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις με τον πολυμερικό πηλό; Δες στο βίντεο
Αν έχεις απορίες θα χαρώ να τις απαντήσω στα σχόλια!




Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Δυστυχώς στο pacoartcender οι sculpey premo είναι πάντα σε ελλείψεις... κ αν δουλεύεις επαγγελματικά αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισχύει, δυστυχώς πρέπει να κάνεις στοκ από τα χρώματα που βρίσκεις κάθε φορά γιατί δεν ξέρεις πότε θα τα ξαναβρείς. Και υπάρχουν και κάποια χρώματα όπως το περλέ που δεν το βρίσκω ποτέ. Έχεις βρει από κάποιο άλλο κατάστημα premo;

      Διαγραφή
  2. Θα διαβάσω ξανά και ξανά το άρθρο σου Δεσποινάκι ειναι πολύ διαφωτιστικό. Το πρώτο μου πρόβλημα εξηγήθηκε, οτι η σκληρότητα σ ε κάποια οφείλεται στο πολυκαιρισμένο, θα το εχω υπόψη μου την επόμενη φορά γιατί ήδη ειναι δύσκολο το πλάσιμο στο χέρι χωρίς μηχανή. Το δευτερο μου πρόβλημα είναι οτι οσο κι αν πλένω τα χέρια απο το ένα χρώμα στο άλλο όλο και μεταφέρω και αλλοιώνεται ο χρωματισμός. Σ ευχαριστουμε για όσα μοιράστηκες μαζί μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις κρέμα. Χεριών να την τρίψεις καλά στα χέρια και μετά να τα πλύνεις. Διαφορετικά τα γάντια είναι μονόδρομος, Χαρά μου!

      Διαγραφή
  3. Ποιος πηλός είναι καταλληλότερος για κοσμήματα?να μη σπάει δλδ εύκολα μετά το ψήσιμο?είδα σε ένα βίντεο ότι ο sculpey premo είναι ελαστικός μετά το ψήσιμο αλλά δε βρίσκω τα βασικά χρώματα στα σάιτ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο kato είναι ο πιο ανθεκτικός από όλους λόγω της μεγαλύτερης θερμοκρασίας ψησίματος. Για κοσμήματα προτείνω και sculpey premo, αλλά όχι shouffle . Με τον cernit δεν έχω μεγάλη εμπειρία ενώ αν χυθεί σωστά και ο fimo soft είναι κατάλληλος. Τώρα επειδή έκανα παραγγελία στο paco art, έχει φέρει πολλά χρώματα premo που έλειπαν, δες το ξανά.

      Διαγραφή

Τι θα ήθελες να με ρωτήσεις;