Εργαλεία και υλικά για αρχάριους στον πολυμερικό πηλό | Part 2

Σε προηγούμενο άρθο μου σου έγραψα τα απολύτως απαραίτητα υλικά για να ξεκινήσεις να δουλεύεις με πολυμερικό πηλό, αν δε θες να ξοδέψεις πολλά χρήματα, μέχρι να δεις αν τελικά σε ενδιαφέρει αυτό το νέο χόμπι και να ξεκινήσεις να αποκτάς τον εξοπλισμό που χρειάζεσαι.

Σήμερα θα δούμε

Εργαλεία και συμβουλές για να ξεκινήσεις με τον πολυμερικό πηλό

εάν όντως θέλεις να ασχοληθείς με το άθλημα και θέλεις να μάθεις σε τι να επενδύσεις και τι όχι. 

Εργαλεία για πολυμερικό πηλό

Αν βαριέσαι να διαβάζεις, μπορείς να δεις το βίντεο στο κανάλι μου στο Youtube για να δεις και τη χρήση των εργαλείων και των υλικών που σου περιγράφω εδώ.


Λεπίδες για πολυμερικό πηλό


Το πρώτο που θα σου προτείνω λοιπόν είναι να πάρεις ένα σετ λεπίδων για πηλό , προτείνω της sculpey γιατί είναι πιο μακριές και σε κάποιες εφαρμογές αυτό βολεύει πολύ. Ωστόσο αν δεν μπορείς να τις βρεις και οι λεπίδες της fimo είναι μια χαρά και στην ίδια τιμή.

Για τα ΝΕΑ σεμινάρια πολυμερικού πηλού του Σεπτεμβρίου 2024 μπορείς να ενημερωθείς εδώ όπου θα βρεις και το πρόγραμμα .



 Τα σετ αυτά περιέχουν μία σκληρή λεπίδα, μία ελαστική λεπίδα και μία κυματιστή λεπίδα ενώ έχουν και πιασίματα για να μην πιάνεις τις λεπίδες καταλάθος από τη μεριά που κόβουν και έχουμε δράματα. Επίσης τα πιασίματα βοηθάνε και στο να έχεις καλύτερο έλεγχο.





Παλιότερα οι λεπίδες της fimo κυκλοφορούσαν με αυτά τα μαύρα πιασίματα που όμως δε βόλευαν καθόλου ειδικά αν ήθελες να κόψεις κάποιο canε. 


Τώρα κυκλοφορούν με κόκκινα πιασίματα αλλά κι αυτά φεύγουν συνέχεια από τη θέση τους και προσωπικά μου σπάνε τα νεύρα. Αν πάρεις αυτές μπορείς να φτιάξεις δικά σου πιαστράκια από πολυμερικό πηλό για να τις πιάνεις με ευκολία. Plus θα είναι πολύ cute και ξεχωριστές και δε θα τις μπερδεύεις με τις λεπίδες των άλλων στα σεμινάρια πολυμερικού πηλού.





Της Sculpey τώρα οι λεπίδες εκτός του ότι είναι πιο μεγάλες σε μήκος πράγμα που όπως είπα βολεύει πολύ, έχουν και γερά πιαστράκια που δεν πάνε πουθενά γι'αυτό και τις προτείνω. Σαν ποιότητα επειδή έχω και τα δύο σετ δεν έχουν κάποια άλλη διαφορά. Οι λεπίδες ειδικά όταν είναι καινούριες κόβουν πάρα πολύ, οπότε πολλή προσοχή όταν τις πιάνεις και όταν τις καθαρίζεις. Εγώ καθαρίζω τις δικές μου με μωρομάντηλο αλλά ΔΕΝ ακουμπάνε τα δάχτυλά μου πουθενά κοντά στο σημείο που κόβει, μόνο το μωρομάντηλο ακουμπάει. Πίστεψέ με είναι καλύτερα να μην καθαρίσει καλά η λεπίδα και να λερωθεί ο πηλός με χρώμα παρά να καθαρίσει μεν η λεπίδα και ο πηλός να λερωθεί με αίμα.

Ακρυλικός πλάστης για πολυμερικό πηλό



Ένας ακρυλικός πλάστης είναι η επόμενη αναβάθμιση που πρέπει να κάνεις, της sculpey και της fimo είναι στην ίδια τιμή τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο και είναι το ίδιο πράγμα ακριβώς, παίζει να έχουν μια διαφορά χιλιοστών στο μήκος, σε τίποτα άλλο δε διαφέρουν. 



 Όπως έχω γράψει στο πρώτο μέρος με τα υλικά και εργαλεία ένας σκληρός πλαστικός πλάστης είναι οκ για αρχή, αλλά σε περιορίζει το μήκος του. 






Κοπίδι τύπου x-acto


Απαραίτητο είναι και το x-acto knife, θα δεις ότι οι λεπίδες δεν είναι βολικές για όλα τα κοψίματα, όταν πχ θέλεις να κόψεις γύρω από ένα καμπύλο σχήμα η λεπίδα δε μπορεί να σε βοηθήσει και πολύ. Γενικά το x-acto είναι από τα εργαλεία που χρησιμοποιώ συνέχεια. Εν τω μεταξύ το δικό μου έχει χάσει την κοφτερότητά του (νέα λέξη, δε βρήκα καλύτερη) αλλά έχω χάσει και τα ανταλλακτικά του και όλο ξεχνάω να πάρω. Plus δεν έχω καταλήξει ακόμα αν με βολεύει καλύτερα τώρα που κόβει λιγότερο.

Κουπ πατ - cookie cutters


Θα δεις στην πορεία ότι καθώς θα ασχολείσαι με τον πηλό θα μεγαλώνει και η συλλογή σου από κουπ πατ. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μεταλλικά κουπ πατ ή πλαστικά. Πλέον υπάρχει τεράστια ποικιλία σχεδίων. 

Έχω γράψει κάποιες συμβουλές για τα κουπ πατ στο άρθρο μου για τα υλικά και εργαλεία που μπορείς να βρεις στα τζάμπο για τον πολυμερικό πηλό.





Αν βρίσκεις το ίδιο σχέδιο και μέγεθος κουπ πατ και σε μεταλλικό και σε πλαστικό, πάρε το μεταλλικό , κάνει πιο καθαρές άκρες, το πολύ πολύ να χρειαστεί να φτιάξεις ένα σημείο, αυτό όπου ενώνεται το μέταλλο, ενώ στα πλαστικά δε βγαίνουν τόσο καθαρές οι άκρες οπότε θέλει παραπάνω δουλίτσα για να βγει σωστό το αποτέλεσμα. 

Επειδή όμως τα πιο ωραία σχέδια είναι στα πλαστικά κουπ πατ , λόγω των 3d εκτυπωτών που μπορούν να κάνουν ό,τι σχέδιο φανταστείς όλοι έχουμε και πλαστικά κουπ πατ, ακόμα κι εγώ που τα αντιπαθώ!



Εργαλεία διαμόρφωσης πηλού


Κυκλοφορούν πάρα πολλά εργαλεία διαμόρφωσης και παρακάτω στην εικόνα βλέπεις ποια χρησιμοποιώ εγώ συχνότερα. Πριν αγοράσεις εργαλεία κάνε έρευνα αγοράς, έχω δει το ίδιο σετ εργαλείων με τιμή 3 ευρώ σε ένα eshop και σε άλλο eshop το ίδιο ακριβώς σετ με τιμή 10 ευρώ παραπάνω. Οπότε πριν αγοράσεις κάνε την έρευνά σου.




Τι εργαλεία να προτιμήσεις και τι να αποφύγεις


Να προτιμήσεις εργαλεία με μεταλλικές άκρες και εργαλεία με άκρες από σιλικόνη.


Να αποφύγεις εργαλεία πλαστικά και ξύλινα. Τα πλαστικά υπάρχει περίπτωση να αντιδράσουν με τον πηλό και δεν καθαρίζουν καλά από τα υπολείμματα πηλού όσο και να επιμείνεις.

Τα ξύλινα εργαλεία επίσης δεν καθαρίζουν από τον πηλό καθώς το ξύλο είναι πορώδες υλικό.




Μην περιμένεις επίσης ότι θα βρεις σε ένα σετ όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι, θα είσαι τυχερή αν σε σετ 5 εργαλείων σε βολεύουν 2 για τον πολυμερικό πηλό. Τα υπόλοιπα θα τα χρησιμοποιείς σπανιότερα ή και καθόλου. Αυτό συμβαίνει γιατί τα περισσότερα σετ εργαλείων δεν είναι ειδικά για πολυμερικό πηλό, είναι σετ για γλυπτική, ακόμα και για κηροπλαστική και σπανιότερα θα βρεις σετ εργαλείων που φτιάχτηκε αποκλειστικά για χρήση με πολυμερικό πηλό. 

Θερμόμετρο φούρνου


Πολύ απαραίτητο είναι και το θερμόμετρο φούρνου, δεν ξέρω γιατί το έβαλα τόσο χαμηλά στη λίστα. Υποχρεωτικά πρέπει να έχεις ένα θερμόμετρο φούρνου, ιδανικά δύο γιατί το ένα καμιά φορά δε δείχνει σωστά. 

Για το ψήσιμο του πολυμερικού πηλού


Για να ψήσεις τον πηλό σου θα χρειαστείς:
  • οικιακό φούρνο
  • ένα ταψάκι που θα χρησιμοποιείς μόνο για πολυμερικό πηλό
  • αλουμινόχαρτο και
  • το θερμόμετρο φούρνου που είπαμε παραπάνω.

Διάβασε περισσότερα για το πού να προμηθευτείς ταψάκια, αλουμινόχαρτα και άλλα χρήσιμα σε αυτό το άρθρο.

Πώς ψήνουμε τον πολυμερικό πηλό


Θα αναφερθώ εδώ σύντομα στο ψήσιμο του πολυμερικού πηλού, αλλά θα κάνω και ξεχωριστό άρθρο με tips και συμβουλές. 
  1. Βάζεις τον πηλό στο ταψάκι πάνω σε λευκό χαρτί φωτοτυπικού ή αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. 
  2. Καλύπτεις το ταψάκι με αλουμινόχαρτο. 
  3. Προθερμαίνεις το φούρνο για να πιάσει τη σωστή θερμοκρασία.
  4. Δεν ξεχνάς να βάλεις θερμόμετρο για να βλέπεις τη θερμοκρασία και δεν ξεχνάς επίσης να βάλεις χρονόμετρο για να μην ξεχάσεις το φούρνο αναμμένο. 
  5. Ψήνεις τις πολυμερικές δημιουργίες σου για όσο χρόνο και σε όση θερμοκρασία προτείνει ο κατασκευαστής, δηλαδή ακολουθείς τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο. 
  6. Να σημειώσω εδώ ότι οι οδηγίες του πακέτου αφορούν δημιουργίες πάχους έως 6 χιλιοστά, οπότε για πιο μεγάλες δημιουργίες προσαρμόζεις το χρόνο ψησίματος .
  7. Βγάζεις τις δημιουργίες σου από το φούρνο και τις αφήνεις να κρυώσουν καλά.



Ο πολυμερικός πηλός ψήνεται σε οικιακό φούρνο δηλαδή στο φούρνο που ψήνεις και το φαγητό χωρίς να είναι επιβλαβής για την υγεία. 


Αν δυσκολεύεσαι στο ψήσιμο δες και αυτό το άρθρο που απαντάω στις δέκα πιο συχνές ερωτήσεις για πολυμερικό πηλό , αρκετές αφορούν το ψήσιμο.

Βερνίκι ειδικό για πολυμερικό πηλό


Το βερνίκι δεν είναι απολύτως απαραίτητο, αλλά αν χρησιμοποιείς φύλλα χρυσού μαζί με τον πολυμερικό πηλό ή mica powder ή άλλες σκόνες όπως ξηροπαστέλ τότε χρειάζεται οπωσδήποτε γιατί διαφορετικά οι δημιουργίες σου θα ξεθωριάσουν με το πέρασμα του χρόνου. Τα βερνίκια για πολυμερικό πηλό είναι είτε ματ, είτε σατινέ, είτε γυαλιστερά και πρέπει να χρησιμοποιείς οπωσδήποτε βερνίκι για πολυμερικό πηλό πχ της fimo ή της sculpey. 

Τα περισσότερα κοινά βερνίκια αντιδρούν με τον πολυμεριικό πηλό με αποτέλεσμα οι δημιουργίες σου να κιτρινίζουν ή να κολλάνε μετά από λίγο καιρό. Το βερνίκι, αυτονόητο αλλά το διευκρινίζω για να μη γίνει παρεξήγηση, το απλώνουμε μετά το ψήσιμο και δεν μπαίνει στο φούρνο.

Τα βερνίκια στη συσκευασία του,ς ειδικά αν έχει ανοιχτεί ξεραίνονται μετά από λίγο καιρό, με αποτέλεσμα όταν τα χρειάζεσαι να μη δουλεύουν και όταν δεν τα χρειάζεσαι να πιάνουν χώρο στο συρτάρι. Για να μη συμβεί αυτό κλείνε τα καλά και αποθήκευσέ τα ανάποδα, με το καπάκι κάτω δηλαδή.

Και επειδή βλέπω σε κάποια δήθεν tutorial να λένε ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις απλό βερνίκι νυχιών στον πολυμερικό πηλό, ένα έχω να πω: ούτε κατά διάνοια, μακριά. Για τα νύχια κάνει, για πολυμερικό πηλό δεν κάνει.

Διάφανος υγρός πολυμερικός πηλός


Διάφανο υγρό πηλό χρειάζεσαι για αμέτρητους λόγους οπότε καλό είναι να προμηθευτείς. Προτείνω ιδανικά τον ίδιο διάφανο πηλό με αυτόν που προτείνει ο κατασκευαστής πχ αν χρησιμοποείς πολυμερικό πηλό fimo πάρε fimo liquid deco gel, αν χρησιμοποείς sculpey premo πάρε το αντίστοιχο προϊόν της scuplpey. 

Αλλά αν δε βρίσκεις το ίδιο, πάρε διάφανο πηλό από άλλη εταιρεία αρκεί να έχουν την ίδια θερμοκρασία ψησίματος ο υγρός πηλός και ο κανονικός πηλός. Με τις δημιουργίες μου από fimo και premo χρησιμοποιώ το διάφανο υγρό πηλό της fimo γιατί ψήνεται στους 130 βαθμόύς , ενώ με τις δημιουργίες μου με kato polyclay χρησιμοποιώ τον υγρό πηλό της kato γιατί ψήνεται στους 150 βαθμούς. 

Μία βασική διαφορά των δύο είναι ότι ο kato όταν ψηθεί σωστά δίνει ένα πολύ γυαλιστερό αποτέλεσμα που ο fimo liquid deco gel δε δίνει. 

Μακαρονομηχανή 


Νομίζω έχει έρθει η ώρα να πούμε για τη μακαρονομηχανή. Έχω γράψει και στο παλιότερο άρθρο κάποια πράγματα, εδώ θέλω να προσθέσω κάποια ακόμη.  Εγώ πλέον χρησιμοποιώ την Atlas 180 και την προτείνω ανεπιφύλακτα. Είναι  μηχανή που χρησιμοποιείται για άνοιγμα ζύμης και ζυμαρικών. Υπάρχουν και ειδικές μακαρονομηχανές για πολυμερικό πηλό από τη sculpey και την fimo αλλά κοστίζουν γύρω στα 45 ευρώ και δεν είναι τόσο καλές (με βάση την εμπειρία μαθητριών μου στα σεμινάρια). Η Atlas θα σου κοστίσει λίγο παραπάνω από αυτό το ποσό αλλά αξίζει και το τελευταίο σεντ.


Κάποια eshops πουλάνε και άλλες μακαρονομηχανές ως "ειδικές" για πολυμερικό πηλό, αλλά είναι απλώς μακαρονομηχανές. Απλά οι κλασικές μακαρονομηχανές είναι ιδανικές και για πηλό.
Η μόνη μακαρονομηχανή που είναι ειδική για πηλό εκτός από αυτές που είπα παραπάνω της fimo και της Sculpey είναι αυτή της Lucy clay tools που είναι θαυματουργή, αλλά απλησίαστη οικονομικά.





 Παρακάτω σου γράφω και κάποια tips αγοράς, συνέχισε να διαβάζεις.

Οι περισσότερες μακαρονομηχανές έχουν μήκος κυλίνδρων 15 εκ , η Atlas 180 έχει 18 εκ, αυτό σημαίνει και το 180 ότι είναι 180 mm. Αν έχεις την οικονομική δυνατότητα στην προτείνω ανεπιφύλακτα γιατί εκτός από τη διαφορά στο μήκος είναι και πολύ ανώτερη από άποψη υλικών κατασκευής και αντοχής. Αν όχι, μπορείς να προμηθευτείς μία μακαρονομηχανή του 20ευρου από τα vicko ή από μεγάλα σούπερ μάρκετ, τη δουλειά σου θα την κάνεις μια χαρά.

 Κι εγώ τέτοια μηχανή είχα για τα πρώτα δέκα χρόνια που ασχολιόμουν με τον πηλό και με έβγαλε ασπροπρόσωπη και στα δικά μου σεμινάρια και στο Euro clay carnival που συμμετείχα ως μαθήτρια το 2016. Είχα πάρει δύο τέτοιες φθηνές μακαρονομηχανές (μία για το σπίτι μου , μία για τα σεμινάρια που έκανα τότε) και ήταν και οι δύο μια χαρά.



Έχει τύχει όμως να μου πουν μαθήτριες των σεμιναρίων ότι έτυχε οι μακαρονομηχανές που αγόρασαν από κατάστημα κουζινικών να κάνουν πολύ λεπτό το φύλλο ήδη από την πρώτη-δεύτερη σκάλα με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται πολύ και στο άνοιγμα του πηλού και σε κάποιες τεχνικές, όπως το bargello.


Οπότε τσέκαρε το πάχος του φύλλου που μπορεί να πάρει η κάθε μηχανή, είναι σημαντικό. Μπορείς να δεις τι πάχος έχει η Atlas και να πάρεις κάτι με αντίστοιχες διαβαθμίσεις.Όταν λέω πάχος δεν εννοώ μόνο της πρώτης σκάλας, παρόλο που παίζει μεγάλο ρόλο στο ζέσταμα του πηλού, δες όλες τις σκάλες τι πάχος έχουν και πάρε το κοντινότερο στην Atlas που μπορείς να βρεις. 

Σακουλάκια για την αποθήκευση του πηλού


Μετά το άνοιγμα της αρχικής συσκευασίας αποθηκεύουμε τον πηλό σε σακουλάκια με ζιπ λοκ κλείσιμο, ελπίζω ότι το λέω σωστά, δες τη φωτογραφία και θα καταλάβεις ποια εννοώ. Τα συγκεκριμένα εγώ τα παίρνω από τζάμπο και εδώ θα δεις τι άλλα εργαλεία και αναλώσιμα για πολυμερικό πηλό αγοράζω από εκεί.

Soft mix ή Baby oil



Για να μαλακώσεις τυχόν σκληρό πηλό χρειάζεσαι είτε το ειδικό soft mix, έχει και η fimo και η cernit και η Kato ή baby oil. Από την cernit κυκλοφορεί και το magic mix που μου αρέσει πολύ και για μαλάκωμα του σκληρού πηλού΅ςκαι γιατί έχει κι άλλες εφαρμογές οπότε είναι multifuntional προϊόν. Για μικρές ποσότητες προείνω το έτοιμο mix για μεγαλύτερες δε συμφέρει οικονομικά οπότε προτείνω το ή το baby oil ή το magic mix.

Εργαλεία για κοσμήματα


Για να μετατρέψεις τις δημιουργίες σου σε κοσμήματα θα χρειαστείς εργαλέια και υλικά για δημιουργία κοσμημάτων όπως
  • πενσάκι, κοφτάκι, μιτοτσίμπιδο
  • σύρματα, κορδόνια, αλυσίδες, ντίζες
  • στοπάκια, κρικάκια, αγκίστρια για σκουλαρίκια, γράνες 
  • βάσεις για δαχτυλίδια, βάσεις για καρφίτσες
  • και άλλα πολλά, η λίστα δεν έχει τελειωμό!


Αυτά όμως δεν είναι ανάγκη να τα πάρεις όλα μαζεμένα αν πχ φτιάχνεις κυρίως σκουλαρίκια μην πάρεις βάσεις για καρφίτσες, άφησέ τες για αργότερα.

Όταν πρωτοξεκινάς αν δεν έχεις προηγούμενη εμπειρία με την κατασκευή κοσμημάτων πάρε ένα φτηνό σετ που έχει σχεδόν όλα τα βασικά για να μάθεις να τα χρησιμοποιείς.

Όταν εξοικειωθείς προτείνω να αρχίσεις να παίρνεις ατσάλινα στοιχεία γιατί είναι πιο ανθεκτικά και δε μαυρίζουν. Για κάποια τμήματα των κοσμημάτων σου μπορεί να θέλεις να πάρεις υποαλλεργικά εξαρτήματα όπως πχ για τα αγκίστρια για σκουλαρίκια. Έχω γράψει από πού προμηθεύομαι υλικά και εξαρτήματα για κοσμήματα στο άρθρο με θέμα από πού θα αγοράσεις πολυμερικό πηλό και εργαλεία, διάβασέ το για περισσότερες πληροφορίες.


Επειδή αυτό το άρθρο έχει ήδη ξεπεράσει τις 2000 λέξεις, θα φτιάξω και ένα τρίτο μέρος με εργαλεία και υλικά πολυμερικού πηλού που δεν είναι απαραίτητα στην αρχή αλλά είναι πολύ χρήσιμα όταν θέλεις να πας ένα βήμα παραπέρα και να εξερευνήσεις κι άλλες τεχνικές.

 Πιστεύω ότι σε αυτό το άρθρο κάλυψα όλα τα βασικά. Αν σου φαίνονται πολλά και ακριβά δες το πρώτο μέρος όπου προτείνω τα απολύτως απαραίτητα  εργαλεία και υλικά για πολυμερικό πηλό για να ξεκινήσεις στο μμικρότερο δυνατό κόστος, διάβασέ το  για να μάθεις περισσότερα.

Στο ίδιο άρθρο έχω γράψει και για τις επιφάνειες εργασίας που δεν κάλυψα εδώ ενώ έχω κάνει ξεχωριστό άρθρο για τις κόλλες που χρησιμοποιούμε για να κολλήσουμε πολυμερικό πηλό σε μεταλλικά εξαρτήματα ή άλλες επιφάνειες όταν χρειάζεται.

Μιας και έφτασες μέχρι εδώ , θέλω να σου ζητήσω μια μεγάλη χάρη: Πάτα ένα από τα κουμπάκια παρακάτω για να μοιραστείς αυτό το άρθρο με τους φίλους σου στα κοινωνικά δίκτυα! Μπορεί κάποιος να ενδιαφέρεται να ξεκινήσει να ασχολείται με τον πολυμερικό πηλό και να βρει αυτό που ψάχ νει χάρη σε σένα!


Βαριέσαι να διαβάζεις και έφτασες μέχρι εδώ σκρολάροντας; Δες το βίντεο στο κανάλι μου για τα υλικά΄και εργαλεία που χρειάζεσαι , ώστε να δεις και πώς χρησιμοποιούνται στην πράξη!

Για τα ΝΕΑ σεμινάρια πολυμερικού πηλού του Σεπτεμβρίου 2024 μπορείς να ενημερωθείς εδώ όπου θα βρεις και το πρόγραμμα .

Καλά όλα αυτά, αλλά τι γίνεται αν αναρωτιέσαι:

"Αξίζει να πληρώσω για σεμινάρια αφού υπάρχουν τόσα δωρεάν tutorial στο ίντερνετ;"

Ακόμα κι εγώ ανεβάζω δωρεάν tutorial στο κανάλι μου στο Youtube! 

Γιατί να έρθεις στα σεμινάρια επομένως; Γι'αυτό έχω κάνει βίντεο για το αν αξίζει τελικά να πληρώσεις για σεμινάρια πολυμερικού πηλού! Δες το εδώ!



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια