3 bloggers γράφουν για θέματα ταμπού

Αυτές τις μέρες, κορίτσι,είμαι λίγο(έως πολύ) κρυωμένη.
Ήμουν δυο μέρες στο κρεβάτι, αλλά χτες και σήμερα σηκώνομαι δειλά δειλά.


Μέχρι όμως να είμαι έτοιμη να ετοιμάσω τις αναρτήσεις που σου είχα υποσχεθεί,
θέλω να σου προτείνω τρεις αναρτήσεις από αγαπημένες μπλόγκερς που τολμούν να ανοίξουν θέματα "ταμπού" , θέματα που όλοι τα σκεφτόμαστε, αλλά κανείς ως τώρα δεν τα έγραφε.



Την αρχή έκανε η Άννα από το in my closet  που μίλησε για ένα θέμα που με έχει απασχολήσει προσωπικά πάρα πολύ, την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας ή αλλιώς τις αντιγραφές.
Δε θα μπορούσα να τα πω καλύτερα από την Άννα, οπότε σε παραπέμπω στην ανάρτησή της
"Περί ασύστολης κλοπής και κλεφτράκων"
Θέλω να τονίσω σε αυτό το σημείο πως το θέμα που με απασχολεί και νομίζω και την Άννα, δεν είναι μόνο η κλοπή της δικιάς μας δουλειάς, αλλά το γενικότερο φαινόμενο του να δημιουργούνται ιστολόγια που ως περιεχόμενο έχουν αποκλειστικά και μόνο κλεμένες ιδέες. Το να βάλουμε ένα watermark στις εικόνες μας είναι το ίδιο εύκολο με το να το βγάλουν αυτοί που θέλουν σώνει και καλά να κλέψουν και σίγουρα δεν είναι το μείζον θέμα.

Εσύ, τι γνώμη έχεις πάνω σ'αυτό; Σ'έχει απασχολήσει;

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η Κατερίνα του The KM projects που μας έδωσε τροφή για σκέψη όσον αφορά την επαγγελματική εξέλιξη που θα μπορούσε ή όχι να έχει κάποιος/α μέσω του youtube στην Ελλάδα, κάτι που στο εξωτερικό συμβαίνει ήδη και τα παραδείγματα είναι πάμπολλα. Στην ανάρτησή της μπορείς να διαβάσεις τέτοια παραδείγματα αλλά και τους προβληματισμούς της για το αν η ελληνική youtube κοινότητα αλλά και οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν συνειδητοποιήσει τις δυνατότητες που ανοίγονται σ'αυτό τον τομέα.
Ένα συναφές θέμα είναι το αν μπορεί κάποιος να βγάλει χρήματα μέσω του blogging και με ποιους τρόπους, ένα θέμα που θίξαμε και στο #edityourlifemag και το οποίο υπογράφει η ίδια η Κατερίνα.

Προσωπικά, θεωρώ ότι σε κάτι που αφιερώνεις τόσο χρόνο και χρήμα πολλές φορές (και δεν εννοώ την αγορά των προϊόντων που χρησιμοποιείς για κατασκευές ή δοκιμάζεις για να πεις τη γνώμη σου, αλλά τις επενδύσεις που κάνεις για ένα μπλογκ ή για ένα κανάλι στο youtube, όπως μία καλύτερη κάμερα, αγορά domain και άλλων υπηρεσιών,παρακολούθηση σεμιναρίων για το αντικείμενο) δε θα ήταν παράλογο να σου αποδίδει χρήματα. Δε θεωρώ κακό το να βγάζει χρήματα κανείς από το χόμπι του, πολλοί άνθρωποι έχουν κάνει το χόμπι τους επάγγελμα και αυτό δεν είναι κατακριτέο,γιατί να είναι μεμπτό επομένως όταν αφορά το χώρο του μπλόγκινγκ;Στο εξωτερικό το "σοβαρό" μπλόγκινγκ θεωρείται επάγγελμα , εδώ στην Ελλάδα πολλοί δεν ξέρουν καν τι είναι.

Δε θα έπρεπε αυτό να αλλάξει κάποια στιγμή;

Τέλος, το τελευταίο θέμα ταμπού, το έθιξε η Χαρά από το Καν'το με αγάπη και αφορά τα μαθήματα/σεμινάρια στον τομέα της χειροτεχνίας. Ποιος έχει δικαίωμα να αποκαλείται "δάσκαλος"; Τι προσόντα πρέπει να έχει; Έχοντας βρεθεί και στις δύο πλευρές αυτού του νομίσματος, έχοντας υπάρξει και δασκάλα και μαθήτρια(όχι στο ίδιο αντικείμενο), προβληματίστηκα έντονα από το άρθρο της Χαράς, που με τίτλο "Στο κατακάθι ενός καφέ" θίγει όλα τα παραπάνω.

Ποιος έχει, λοιπόν, το δικαίωμα να μας διδάξει μια τεχνική χειροτεχνίας αφού δεν υπάρχουν "σχολές" γι'αυτά τα αντικείμενα;
Φυσικά, δεν πρέπει να τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι, αλλά υπάρχουν και κακώς κείμενα στον τομέα αυτό που πρέπει να μας προβληματίσουν.

Σας προτείνω να μην αρκεστείτε στα δικά μου λόγια,αλλά να πάτε να διαβάσετε τα άρθρα στην πηγή τους και να πάρετε μέρος στη συζήτηση. 
Νομίζω ότι το πρώτο βήμα έγινε,μιλησαμε γι'αυτά τα θέματα, θέσαμε βάσεις και αναζητούμε λύσεις.
Και οι λύσεις θα δοθούν από μας και μόνο. 

Δεν περιμένω να ευαισθητοποιηθούν αυτοί που κλέβουν, αλλά εμείς να μην τους δίνουμε τροφή και κλικ.

Δεν περιμένω οι εταιρίες να ανακαλύψουν το μπλόγκινγκ /youtube και τις δυνατότητές του, περιμένω οι μπλόγκερς και youtubers να ανεβάσουν το επίπεδο της δουλειάς τους. 

Δεν περιμένω κάποιος να μου διαλέξει τον δάσκαλό μου, ούτε ο ίδιος να έχει το απόλυτο γνώθι σαυτόν και να μην αναλάβει αυτή τη θέση αν δεν είναι κατάλληλος, αναζητώ εγώ τη δουλειά του και κρίνω αν γνωρίζει το αντικείμενο που διδάσκει.

Αυτές είναι οι δικές μου σκέψεις πάνω σε αυτά τα θέματα που πραγματικά είναι αμφιλεγόμενα.
Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα, αλλά νομίζω ότι οι τρεις μπλόγκερς που ανέφερα με έχουν καλύψει για την ώρα.

Εσύ τι πιστεύεις; Υπάρχει κάποιο άλλο θέμα που θεωρείς ότι είναι ταμπού για την ελληνική μπλογκόσφαιρα;





Δημοσίευση σχολίου

31 Σχόλια

  1. Το θέμα της ανάρτησης σου είναι επίκαιρο,αφού πολλοί ήδη έχουν δημιουργήσει, ιστοσελίδες και blogs.Ξέρω ότι είναι δύσκολο να κρατηθεί ένα επίπεδο συλλογικό,αλλά μην ξεχνάμε ότι ο διαδικτυακός "κοσμος",είναι άπειρος όσο και ο πραγματικός. Δύσκολα κρατούν οι ισορροπίες. Ελπίζω μελλοντικά να βρεθεί λύση...την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω, Μαρία, πως αν καθένας μας κάνει αυτό που του αναλογεί και σέβεται τη δουλειά των άλλων, ο διαδικτυακός κόσμος θα γίνει πολύ καλύτερος!

      Διαγραφή
  2. Despoina ολες οι αναρτησεις εχουν το ενδιαφερον τους. Μονο της Αννας ειχα διαβασει εως τωρα, οποτε παω για τις υπολοιπες δυο!

    περαστικα σου κουκλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περαστικά Δεσποινάκι! Δεν πρόλαβε ν αλλάξει καν ο καιρός κι άρχισαν οι ιωσούλες...γκρρ
    Τα θέματα που θίγεις και τιμή μου που συμπεριλαμβάνεις και το δικό μου,είναι καυτά για όσες απο εμάς ασχολούμαστε με τη δημιουργική απασχόληση γενικά. Δυστυχώς ζούμε σ ένα αρπαχτικό παρόν μ ό,τι αυτό σημαίνει σ όλα τα επίπεδα.
    Η αρπαχτή πάντα βασίλευε και τωρα ακόμα περισσότερο,ας ελπίσουμε στο σεβασμό του ενός προς τον άλλον κι ας αντιδράσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και της ηθικής μας
    Φιλιά πολλά με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ, Χαρά!
      Έχεις δίκιο για τις αρπαχτές αλλά πιστεύω πως αν καθένας μας δείχνει σεβασμό στους άλλους ίσως ακολουθήσουν κι οι υπόλοιποι!

      Διαγραφή
  4. Πολύ καίρια τα ερωτήματα της ανάρτησής σου Δέσποινα και λίγο πολύ μας απασχολούν όλους. Πάω να διαβάσω τις σχετικές αναρτήσεις. Φιλάκια πολλά και περαστικά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Περαστικά σου Δέσποινα !!! Πράγματι για τη λογοκλοπή έχουν γραφτεί πολλά και είναι ανέντιμο να γράφει, να δημιουργεί κάποιος και άλλος να το παίρνει έτοιμο !!! Ο καθένας ας βάλει εδώ μέσα τον εαυτό του και όχι τα κλεμμένα !!!
    Τα θέματα που θίγει η Χαρά όντως είναι μεγάλης σημασίας γιατί αν σέβεσαι τον εαυτό σου τότε θα σεβαστείς και τον άλλον !!
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ,Νικόλ!Πιστεύω κι εγώ ότι είναι θέμα σεβασμού!

      Διαγραφή
  6. Έχοντας διαβάσει σχεδόν όλες τις αναρτήσεις, πλην της Χαράς που θα πάω αμέσως μετά γιατι με ενδιαφέρει το θέμα, μπορώ να σου πω ότι λεφτά απο το Blogging δύσκολα θα βγάλουμε και όσο και αν ανεβάσουμε το επίπεδο εμείς ως bloggers στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει σωστό Marketing. Σε όλες τις χώρες γνωρίζουν πως προκειμένου να διαφημιστείς πρέπει να δώσεις/χαρίσεις το προϊόν σου, το λιγότερο. Για το you tube δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη γιατί δεν με ενδιαφέρει σε αυτή τη φάση.
    Τώρα για τις κλοπές εννοείται πως διαφωνώ όταν παίρνουν ολόκληρες αναρτήσεις και τις ποστάρουν στα δικά τους μπλογκ γιατί προφανώς και έχουν κάποιο όφελος, δεν σέβονται τίποτα και κερδίζουν εις βάρος των άλλων. Όμως δεν μπορώ να κατηγορήσω κάποιον που μπορεί να πήρε το θέμα μου, να το έφτιαξε και αυτός και να το παρουσίασε στο μπλογκ του όταν και εγώ το έχω ξεσηκώσει από αλλού.. Όμως δεν μπορώ να παίζω και κυνηγητό με το διαδίκτυο. Ειναι πολύ σοβαρά όλα τα θέματα που έγραψες και θέλουν μεγάλη συζήτηση! Καλό Σαββατοκύριακο Δέσποινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ,Ελεάνα μου, και για το μάρκετινγκ και για τις αντιγραφές. Ούτε εγώ είμαι κατά του να φτιάξει κάποιος κάτι που έχω δείξει κι εγώ αν το έφτιαξε μόνος του, ειδικά αν το διαμόρφωσε και λίγο διαφορετικά και δεν είναι πιστή αντιγραφή και δεν αναφέρομαι στις περιπτώσεις που είναι ξεπατικωμένο από αλλού, μιλάω και για δική μου ιδέα, αντίθετα το να αναφέρει ότι την πήρε από μένα θα με ευχαριστήσει.Σ'ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  7. Θα συμφωνήσω πολύ με την άποψη της Ελεάνας στο θέμα! Έχουμε όντως γίνει κλέφτες και αστυνόμοι! Πιστεύω ότι από τη στιγμή που κάτι σηκώνεται στο internet ανήκει στο κοινό του! Δε μιλάω να πάρει κάποιος τις φώτο και τα λόγια σου αυτούσια φυσικά! Πάω να διαβάσω τις αναρτήσεις να δω ενδιαφέρουσες απόψεις! Πολλά περαστικά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ, Κατερίνα μου,δεν το κυνηγάω τόσο, δε με ενδιαφέρει τόσο να πιάσω αυτόν που με αντέγραψε, με ενδιαφέρει περισσότερο να διαμορφωθεί αν γίνεται μία νοοτροπία που δε θα βασίζεται στην κλοπή, γι'αυτό και έκανα το ποστ.
      Σ΄ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  8. Πραγματικα πολυ ενδιαφέρουσες οι προτάσεις σου, ειναι 3 θέματα που με απασχολούν και βάζω τα άρθρα στα υποψιν να τα διαβάσω καποια στιγμη με ησυχία! Μπράβο Δέσποινα για το πολυ ενδιαφέρον ποστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 3 θέματα που καίνε έθιξες!! για τις κλοπες τι να πω που να μην έχει ήδη ειπωθεί!!??! για εμένα αυτοί οι άνθρωποι είναι ανάξιοι έτσι απλά! γιατο χρήμα από το μπλογκινγκ??? υπάρχουν κάποιοι ελάχιστοι τρόποι αλλά δυστυχώς και εκεί δουλεύει αυτό που πάντα δούλευε στην Ελλάδα: το μέσον!!! οι κοινωνικές συναναστροφες κλπ κλπ κλπ. Δεν παει να χεις την καλύτερη πένα; κριμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο, Μάχη, δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο!

      Διαγραφή
  10. xmmm..... πράγματι 3 διαφορετικά θέματα, που το καθένα έχει τη μεγάλη του σημασία.
    Σε ευχαριστούμε για τις σχετικές αναρτήσεις που μοιράστηκες μαζί μας και την τροφή για σκέψη που μας δίνεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω ότι ο προβληματισμός είναι ένα πρώτο βήμα για τη λύση κάθε προβλήματος!Σ'ευχαριστώ, Μαρία!

      Διαγραφή
  11. Πολύ ωραία ανάρτηση και αυτό που βρήκα πιο ενδιαφέρον είναι ότι ένα άρθρο μπορεί να είναι γραμμένο από 3 bloggers που φυσικά ο ένας σέβεται την ιδιοκτησία και τις σκέψεις του άλλο.
    Μπράβο κορίτσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που λες ισχύει και μακάρι να ήταν έτσι σε όλες τις περιπτώσεις, Μυρσίνη μου, αντί να αντιγράφουμε να εμπνεόμαστε και να σεβόμαστε τη δουλειά των άλλων!

      Διαγραφή
  12. WoW!!!!
    Κάνουν "τζιιιιιιζ" τα θέματα!!!!!
    (από το παρτυ της Μαχης ερχομαι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες , Γιώτα! Ναι, πράγματι, είναι καυτά θέματα!

      Διαγραφή
  13. Έπεσα πρόσφατα θύμα λογοκλοπής και δεν ήταν το καλύτερο μου! Το "πρόβλημα" με μένα είναι ότι όταν διαβάσω κάτι θυμάμαι πάντα που και πότε το διάβασα, αυτό με έχει κάνει στο παρελθόν να απογοητευτώ από κάποια blogs που θαύμαζα καθώς εντέλει διαπιστώνω ότι αντιγράφουν. Πολύ ενδιαφέροντα και τα άλλα δύο άρθρα, σε ευχαριστούμε για τις πηγές που μας δίνεις! Με στέλνει η Μάχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το έχω αυτό, σχεδόν πάντα θυμάμαι που είδα τι!Ευτυχώς δεν έχει τύχει να απομυθοποιήσω μπλογκ που θαύμαζα, θα μου ήταν πραγματικά δυσάρεστο!

      Διαγραφή

Τι θα ήθελες να με ρωτήσεις;