Πώς να μην φτιάξετε μακαρούνες /μελομακαρονα

Ακολουθεί η παραδοσιακή συνταγή για μελομακάρονα της γιαγιάς μου

Γιαλαντζί συνταγή για μελομακάρονα

1. Η γιαγιά επειδή έρχονται Χριστούγεννα και δε μπορεί να ασβεστώσει όπως το Πάσχα γιατί κάνει κρύο,αλλά θέλει σε δουλειά να βρίσκεται αποφασίζει να φτιάξει Μακαρούνες,έτσι τα λέμε τα Μελομακάρονα στο χωριό μου.

2. Η γιαγιά σας στέλνει να αγοράσετε αλεύρι γιατί φοβάται μήπως δεν την φτάσουν τα τρία πακέτα που έχει, αφού θέλει να φτιάξει μελομακάρονα για ένα λόχο. Ενώ εσείς λείπετε για το αλεύρι και υποψιάζεστε ότι η γιαγιά προσπαθεί να σας ξεφορτωθεί , εκείνη αρχίζει να ετοιμάζει τη ζύμη.

3 Όταν φτάνετε με το αλεύρι η γιαγιά σας ζητάει να της ρίχνετε αλεύρι απ'το χαρτί κι εκείνη ανακατεύει το μίγμα της ζύμης σε μια λεκανίδα, αναφωνώντας ανά τακτά διαστήματα "Φτάνει! Λίγο ,λίγο ρίχνε το! Ε, Σαββάτον άργά"

4 Η γιαγιά προσπαθώντας πάλι να σας ξεφορτωθεί σας στέλνει να καθαρίσετε καρύδια μήπως και τα καθαρισμένα δεν φτάσουν, γιατί θέλει να φτιάξει μελομακάρονα για ένα λόχο.

5 Βρίσκετε μια πέτρα απ'την αυλή, σπάτε μερικά καρύδια, τα καθαρίζετε, τα δείχνετε στη γιαγιά να δει αν φτάνουνε και σας λέει ότι φτάνουνε και "να παραιτήσεις γιατί τα κοπανάς πολύ με την πέτρα και γίνονται θρουλιά."

6 Η γιαγιά έχει φτιάξει τη ζύμη και το μόνο που είστε σίγουροι ότι έβαλε μέσα είναι αλεύρι,γιατί το ριξατε εσείς. Τα υπόλοιπα υλικά αγνοούνται και η γιαγιά αρχίζει να πλάθει τα μελομακάρονα.


7 Προσφέρεστε να πλάσετε κι εσείς μερικά και η γιαγιά σας κόβει ένα μικρό κομμάτι ζύμη. Όλως περιέργως τα δικά σας μελομακάρονα είναι γεμάτα χαρακές ενώ της γιαγιάς λεία και ολοστρόγγυλα.

8 Η γιαγιά, που θέλει να φτιάξει μελαμακάρονα για ένα λόχο, δε σας αφήνει να φτιάξετε πολλά για να "μην καταλήσετε όλη τη ζύμη" και επίσης σουλουπώνει λίγο αυτά που έχετε κάνει ήδη.

9 Η γιαγιά με το κάτω μέρος από ένα γυάλινο πιατάκι γλυκού που είναι χαραγμένο με διάφορα σχέδια πατάει τα μελαμακάρονα για να'ναι ξομπλιαστά.

10 Με τα πολλά η γιαγιά βάζει ένα ταψί μελομακάρονα στο δικό της φούρνο, φέρνει άλλα δύο να τα ψήσετε σπίτι, πηγαίνει ένα στη θεία τη Μαρίκα να το ψήσει εκεί και πηγαινοέρχεται για να επιβλέπει. Τέλος, βάζει όλα τα ψημένα μελομακάρονα σε λεκανίδες και τα παίρνει πάλι σπίτι της να τα σιροπιάσει.

11 Η γιαγιά έχει κάνει από πριν το σιρόπι για να'ναι κρύο κι έτσι πάλι δεν έχετε ιδέα τι έβαλε μέσα.Τα μελαμακάρονα πρέπει να είναι ζεστά πάντως.

12 Η γιαγιά σιροπιάζει τα μελομακάρονα και ρίχνει και το τριμμένο καρύδι από πάνω.


13 Η γιαγιά βάζει τα μελομακάρονα σε πιατέλες και σας στέλνει να κάνετε το διανομέα "μία να πας στη μάνα σου, μια τση θείας και κεινιέ τη μική μική τση συμπεθέρας τση Ερήνης "

14 Η θεία λέει το γνωστό "Ίντα μου τα πεψε τόσανα;" και μετά τις διανομές επιστρέφετε στης γιαγιάς για να φάτε μελομακάρονα κι εσείς.

15 Η γιαγιά έχει κρατήσει άλλες δυο τρεις πιατέλες σπίτι της γιατί έφτιαξε μελομακάρονα για ένα λόχο, αλλά δε σας αφήνει να φάτε πολλά γιατί "ανέ 'ρθει ένας άθρωπος , ίντα θα τονε κεράσει;"

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Αυτή η ιεροτελεστία γινόταν κάθε χρόνο στο σπίτι της γιαγιάς όσα χρόνια έμενα στην Κρήτη. Η γιαγιά φτιάχνει ακόμα μελομακάρονα για ένα λόχο κάθε Χριστούγεννα, αλλά πολλές φορές δεν είμαι εκεί. Φέτος ευτυχώς θα είμαι.

Εγώ δεν έχω φτιάξει ποτέ μελομακάρονα,γιατί ποτέ δεν έμαθα τη συνταγή της γιαγιάς, κι έτσι περιορίζομαι στο να φτιάχνω μινιατούρες - μελομακάρονα

Όμως για να μη φύγεις με άδεια χέρια, αν ήρθες εδώ πιστεύοντας ότι θα βρεις συνταγή για να φτιάξεις μελομακάρονα, θα βρεις αυτό που ζητάς στο Edit Your Life : Συνταγή για μελομακάρονα που πετυχαίνουν κάθε φορά




Υ.Γ. Το παραπάνω κείμενο γράφτηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2010 και δημοσιεύτηκε την ίδια μέρα στο blog  που διατηρούσα τότε

Δημοσίευση σχολίου

18 Σχόλια

  1. απιστευτο κειμενο!να εισαι καλα!καλες γιορτες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα τι ωραία αφήγηση...
    ΄Εστω κι αν δεν γνωρίζεις τη συνταγή, η γιαγιά σου πρωταγωνιστεί στις μνήμες των Χριστουγέννων σου...
    Να ΄ναι καλά η γιαγιούλα σου και φέτος κοίταξε να την πείσεις να σου δώσει τη συνταγή....

    Φιλιά...
    **Αννιώ**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννιώ, ναι, φέτος πρέπει επιτέλους να ζητήσω τη συνταγή!Σ'ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  3. Τέλεια !! Θα δοκιμάσω τη συνταγή της γιαγιάς φέτος!!!χαχα Αυτές οι γιαγιάδες με τις μυστικές συνταγές !!! Αφού θα πας κοντά της , σίγουρα θα περάσεις καλά!!Και όταν επιστρέψεις τη συνταγή!!!! Εγώ και τρια μικρά φτιάξαμε μελομακάρονα που μερικά μοιάζουν με κουλουράκια !!! Περάσαμε τέλεια και γεμίσαμε όλο το σπίτι μέλια!!
    Καλές γιρτές Δεσποινάκι !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσύ επομένως δημιουργείς όμορφες αναμνήσεις με τα μικρά σου!Εύχομαι να περνάτε πάντα όμορφα και δημιουργικά και να έχετε καλές γιορτές!

      Διαγραφή
  4. Τι όμορφα που μας τα αφηγήθηκες τα μελομακάρονα της γιαγιάς. Μπορεί να μην έμαθες την συνταγή, αλλά έμαθες πως πρέπει να μοιράζεις τα μελομακάρονα σε όλους τους συγγενείς και φίλους.
    Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο, αυτό το έμαθα σίγουρα,Ελένη! Καλές γιορτές!

      Διαγραφή
  5. Βρε Δέσποινα τι όμορφη ανάρτηση είναι αυτή! Πολύ ωραία η αφήγηση σου! Εύχομαι να ναι καλά ή γιαγιά και να ξαναφτιαξετε μελομακάρονα (μαζί αυτή τη φορα) και να καταγράψεις και τη συνταγή! Καλή εβδομάδα! Φιλιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ!Νομίζω ότι όταν πάω θα τα έχει ήδη φτιάξει, αλλά σκοπεύω να ρωτήσω τη συνταγή!

      Διαγραφή
  6. Super συνταγή. Πωωω μου άνοιξες την όρεξη.
    Καλές γιορτές και καλά Χριστούγεννα. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπημένη μου πέρασα να ευχηθώ να Καλές Γιορτές και καλά Χριστούγεννα.
    Λογω την ημερών εχω περιορισμένο ελεύθερο χρόνο και περνάω σήμερα απο ολα τα αγαπημενα μπλοκοσπιτακια για να ευχηθω γιατι δε ξερω ποτε θα προλαβω να το κανω καποια αλλη στιγμη.
    Να περασεις ομορφα και να ξεκουραστεις
    Φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλές γιορτές, Κική μου!Να περάσεις όμορφα με αγαπημένα πρόσωπα και το 2016 να σου φέρει ό,τι επιθυμείς!

      Διαγραφή
  8. Αχχ ρι υπέροχο κείμενο γεμάτο γλυκιές αναμνήσεις! Εύχομαι φέτος να καταφέρεις να μάθεις τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα, ούτε φέτος την έμαθα και μάλλον ματιάσαμε και τη γιαγιά και δεν της πέτυχε το μέλωμα και ήταν να σκάσει!Αλλά και πάλι ούτε ψύχουλο δεν έμεινε!Καλή Χρονιά!

      Διαγραφή

Τι θα ήθελες να με ρωτήσεις;