Πώς να μην φτιάξετε κρητικό ξινόγαλο

1. Η γιαγιά αρμέγει τις κατσίκες. Σ' αυτή τη φάση δε μπορείτε να βοηθήσετε εκτός αν ως ένδειξη καλής θέλησης δώσετε κανένα αμπελόφυλλο στην κατσίκα για να'χει κάτι να μασουλάει και να μη χύσει το γάλα.
Πώς να φτιάξετε γιαούρτι - συνταγή της γιαγιάς μου

Πέραν αυτού μην αποπειραθείτε να κάνετε κάτι άλλο. Το άρμεγμα είναι μια διαδικασία που απαιτεί επιδεξιότητα και συγκεκριμένη τεχνική την οποία δε διαθέτετε.



2. Αφήνετε τη γιαγιά να ξαναδέσει τις κατσίκες και την ακολουθείτε πειθήνια στο σπίτι κατα προτίμηση κουβαλώντας το σκεύος που περιέχει το γάλα,το οποίο η γιαγιά αποκαλεί με ένα παράξενο όνομα που δε θυμάστε.

3. Η γιαγιά φτιάχνει ρυζόγαλο. Ρίχνετε μέσα 5 κουταλιές ζάχαρη και το τρώτε.

4. Η γιαγιά θεωρεί ότι το να φας ρυζόγαλο χωρίς κανέλα είναι σα να τρως χωνάκι χωρίς παγωτό. Οπότε φροντίζει να σας ρίξει μέσα στο πιάτο καμιά φούχτα. Τσιρίζετε ότι δε σας αρέσει αλλά τρώτε καλά καλά το ρυζόγαλο μέχρι να φανούν στο πιάτο σας οι κόκκοι της άλιωτης ζάχαρης που είχατε ρίξει προηγουμένως.

5. Η γιαγιά σας λέει να τη βοηθήσετε να φτιάξει τα "τυροζούλια" (σσ.μαλακά σπιτικά τυριά, η λέξη προέρχεται από το τυρί+ζουλάω)

6. Πάτε στο μέσα σπίτι και βοηθάτε τη γιαγιά να ανοίξει κάτι μπουμπουνιέρες για να πάρει το τούλι να το βάλει μέσα σε κάτι κιούπια και να ρίξει εκεί με μια μεγάλη κουτάλα κάτι που μοιάζει με γάλα. Κάπου εκεί αρχίζετε να βαριέστε.

Συνταγή για γιαούρτι της γιαγιάς μου

10. Η γιαγιά φτιάχνει τα τυροζούλια και το ξυνόγαλο (σπιτικό γιαούρτι) μόνη της και σας φωνάζει για να κάνετε το ντελίβερι. Ένα πιάτο στη μάνα σας κι ένα στη θεία. Η μάνα σας κάθεται και το τρώει επιτόπου γιατί αλλιώς θα το φάει ο μπαμπάς που θεωρεί τα σπιτικά φαγητά ελιξίριο νεότητας και η θεία μόλις το βλέπει αρχίζει τα "όφου,ίντα το θέλω δα κιονά; και ποιος θα το φάει; και γιάντα σου το ' δωσε αφού κατέει πως δεν το τρώμε;"

11. Ωστόσο στης θείας τυχαίνει να βρίσκεται ο μεγάλος της εγγονός που δεν κάνει τέτοιες σκέψεις και τρώει το ξινόγαλο με άρτο ή παξιμάδι. After all και αφού μετά από 2 ώρες κανείς άλλος δεν έχει δοκιμάσει το ξινόγαλο η θεία το ρίχνει με συνοπτικές διαδικασίες στον κουβά που βάζει τα αποφάγια για τις κότες και κάνει το τυροζούλι με αυγά στο τηγάνι γιατί μεσημέριασε κι όπου να ναι θα γυρίσει ο θείος απ' τη δουλειά.

12. Καλή όρεξη!!!

Θα ακολουθήσει και αυθεντική συνταγή για γιαούρτι σε λίγες μέρες!

 Η ανάρτηση αυτή γράφτηκε στις 2 Νοεμβρίου του 2009 και δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο που διατηρούσα τότε. Μεταφέρθηκε εδώ με αφορμή το γεγονός ότι έφτιαξα πράγματι γιαούρτι και σε λίγες μέρες θα σας πω και πώς το έκανα.

Διάβασε ακόμα: Γιαλαντζί συνταγή για μελομακάρονα


Δημοσίευση σχολίου

14 Σχόλια

  1. Εμένα πάντως μου άρεσε η "βουκολική" άποψη της ετοιμασίας του γιαρτιού! :P

    (τώρα περιμένω την αυθεντική συνταγή) :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι στα χωριά,βουκολικά και αμέριμνα!!!Σε λίγες μέρες θα την αναρτήσω!

      Διαγραφή
  2. Με τη γιαγιά συμφωνώ. Ρυζόγαλο χωρίς κανέλα είναι μισό. Με τη θεία έπαθα πανικό. Πετάμε, καλέ, τέτοια πράγματα; Πες τη συνταγή, γιατί η Κρητική θα είναι σίγουρα καλύτερη από αυτήν που έφτιαχναν στο σπίτι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η θεία το'χει αυτό!Γι'αυτό και το "σατιρίζω" ! Κι εγώ σοκ παθαίνω κάθε φορά! Η συνταγή μου δεν είναι κρητική, αλλά θα ρωτήσω τη γιαγιά το καλοκαίρι και θα κάνω update!

      Διαγραφή
  3. Αν και δεν μου αρέσει καθόλου το ρυζόγαλο με κανέλα ή χωρίς αναμένω να διαβάσω τη συνταγή για το γιαούρτι με μεγάλη περιέργεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα,εξαρτάται και τι εννοεί καθένας ρυζόγαλο ανάλογα την περιοχή, στα περισότερ αμέρη εννοούν κρέμα, εμείς πάλι εννοούμε "σούπα" γάλακτος με ρύζι! Η κρέμα ούτε εμένα μου αρέσει!

      Διαγραφή
  4. Το ρυζογαλο κι εμένα δεν μου αρέσει αλλά το ξυνογαλο, πολύ.
    Πρέπει να γράψω πως το κάνω εγώ.
    Περιμένουμε τη συνέχεια.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, πρέπει να γράψεις, να ρωτήσω κι εγώ τη γιαγιά μου και να δούμε διαφορε΄ς και ομοιότητες από τη Θεσ/νίκη ως την Κρήτη!

      Διαγραφή
  5. και έμενα μου αρέσει το ξινόγαλο πολύ ..εδικά το καλοκαίρι που είναι παγωμενο !!!
    κάλο Σαββατοκυριακο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, το καλοκαίρι είναι η εποχή του καθώς το γάλα (στα χωριά τουλάχιστον) είναι πολύ!

      Διαγραφή
  6. Τα τυροζούλια δεν τα ξέρω δα , αλλά το ρυζόγαλο με κανέλα και το ξέρω και το τσακίζω !!
    Αντε να μάθουμε και τη συνταγή με το γιαούρτι , πες πότε θα την αναρτήσεις να βρω κατσίκα να μου την αρμέξουν !!Καλό Π/Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κορίτσι, ανέβηκε η συνταγή, ελπίζω να την είδες και να την δοκιμα΄σεις!

      Διαγραφή
  7. Πολυ ομορφη αναρτηση με εκανες να θυμηθω την γιαγια μου που δυστυχως την χασαμε νωρις και θυμαμαι οτι και αυτην σε οτι εκανε εβαζε πολυ κανελα, τοτε και μενα δεν μου αρεσε ομως τωρα βαζω αφθονη σε καθετι!
    Το γιαουρτι ειναι μια τεχνη που θελει υπομονη και μερακι, εγω δεν ξερω η μαμα μου φτιαχνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, κι εγώ έχω χάσει τον παππού μου και σε καταλαβαίνω, μου λείπει πολύ! Καλά , το παραδοσιακό γιαούρτι σίγουρα θέλει τέχνη, εγώ πάντως βρήκα μία απλή συνταγή!

      Διαγραφή

Τι θα ήθελες να με ρωτήσεις;