Γιατί να παρακολουθήσεις σεμινάρια αφού υπάρχουν δωρεάν tutorials στο Youtube;

Γιατί να παρακολουθήσεις και μάλιστα να πληρώσεις για ένα σεμινάριο ενώ υπάρχουν τόσα δωρεάν tutorials στο Youtube;

Για να διαβάζεις αυτό το άρθρο μια αμφιβολία την έχεις για το αν αξίζει να πληρώσεις για σεμινάρια ενώ υπάρχουν χιλιάδες tutorial δωρεάν και όχι μόνο στο Youtube που είπα πριν, αλλά και στο Tik tok, το instagram, το Pinterest, παντού!

Βαριέσαι να διαβάζεις; Υπάρχει και βίντεο για το αν αξίζει να πληρώσεις για σεμινάρια ή όχι.


Για να είμαι ειλικρινής θα μιλήσω για τα δικά μου σεμινάρια γιατί εκεί ξέρω με ποιο τρόπο γίνεται το μάθημα και επομένως μπορώ να εγγυηθώ ότι ισχύουν οι λόγοι που θα σου απαριθμήσω και ξεκινάμε!

  1. Όταν έρχεσαι σε ένα σεμινάριο, σε αντίθεση με τα δωρεάν tutorials, υπάρχει μία συγκεκριμένη ύλη δομημένη με τρόπο που να εξυπηρετεί τους μαθητές και ειδικά τους αρχάριους ώστε να μάθουν αυτά που χρειάζεται με μια σειρά που βγάζει νόημα και έχει κλιμακούμενη δυσκολία. Η δασκάλα, εν προκειμένω εγώ αφού μιλάω για τα δικά μου σεμινάρια, έχει την απαιτούμενη εμπειρία (ξεκίνησα να διδάσκω σε σεμινάρια πολυμερικού το 2012) ώστε να προσαρμόζει το μάθημα στις ανάγκες του κάθε τμήματος.
  2. Βασικό πλεονέκτημα των σεμιναρίων είναι και η επίλυση προβλημάτων. Θα κάνεις λάθη,όλοι κάνουμε, έτσι είναι η φύση της μάθησης. Αλλά στα σεμινάρια όχι θα σου εξηγήσω τι πήγε στραβά αλλά και πώς θα το κάνεις σωστά την επόμενη φορά.  Θα έβρισκες τη λύση και μόνη σου ενδεχομένως, αλλά μετά από αρκετό πειραματισμό και αποτυχημένες προσπάθειες που ίσως και να σε αποθάρρυναν από το να συνεχίσεις να ασχολείσαι/ Για να μην αναφέρω και το πόσα υλικά θα είχες καταναλώσει μέχρι να βρεις το σωστό τρόπο τελικά. Γλιτώνεις δηλαδή και χρόνο και χρήμα!
  3. Εξίσου σημαντικός λόγος είναι ότι τα σεμινάρια βιντεοσκοπούνται και έχεις πρόσβαση στο βίντεο του μαθήματος.Επομένως, αν κάτι δεν το θυμάσαι μπορείς να δεις το βίντεο του μαθήματος . Αν μια φορά χρειαστεί να λείψεις δε χάνεις εντελώς το μάθημα, γιατί υπάρχει η βιντεοσκόπηση.
  4. Στα tutorials από την άλλη, υπάρχει -γιατί είναι αναγκαίο - το editing, το μοντάζ δηλαδή που γίνεται στο βίντεο για να κοπούν τα βαρετά σημεία και να είναι ευχάριστο για να το παρακολουθήσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνεις ποιος είναι ο πραγματικός χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρώσεις κάθε βήμα. Και αν δεν αφιερώνεις τον απαιτούμενο χρόνο το αποτέλεσμα δε θα είναι καλό και δε θα ξέρεις και τι φταίει, αφού θεωρητικά έχεις ακολουθήσει όλα τα βήματα και δε βγαίνει όπως πρέπει. Για να μην αναφέρω και τα πολύ σύντομα βίντεο στο τικ τοκ και το ίνσταγκραμ που ουσιαστικά δεν είναι tutorials αλλά behind the scenes για το πώς δουλεύει ο clayer με σκοπό την ψυχαγωγία και την πώληση κοσμημάτων και όχι τη διδασκαλία.
  5. Να μιλήσω και για τον ελέφαντα στο δωμάτιο όμως, που είναι οι ΛΑΘΟΣ πληροφορίες που υπάρχουν online, μύθοι για τον πολυμερικό πηλό, οδηγίες για την ασφάλεια που παραλείπονται, προτάσεις για υλικά που είναι εντελώς λανθασμένες, και άλλα πολλά που συντηρούνται από αρχάριους  ή μη ενημερωμένους clayers  και φυσικά δεν έχεις τρόπο να καταλάβεις τι από όσα βλέπεις ή διαβάζεις ισχύει και τι όχι. Και μάλιστα, πολλές φορές αυτές οι πληροφορίες που βρίσκεις είναι αντίθετες μεταξύ τους και στο τέλος δεν ξέρεις τι να κάνεις.
  6. Προφανώς υπάρχουν και clayers που δίνουν σωστές πληροφορίες και δείχνουν υπέροχες τεχνικές, κι εγώ κάνω κάποια tutorials που είναι διαθέσιμα δωρεάν στο Youtube και πολλοί άλλοι καλύτεροι από μένα. Αλλά πώς θα τους ξεχωρίσεις μέσα στον καταιγισμό από πληροφορίες και ανάμεσα στα χιλιάδες tutorials και άρθρα που υπάρχουν; Άσε που για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δυστυχώς δεν υπάρχουν τέτοια βίντεο στα ελληνικά οπότε πολλά υλικά που χρειάζεσαι για να ακολουθήσεις τις τεχνικές που βλέπεις στα βίντεο δε μπορείς να τα βρεις στην Ελλάδα και πολλές φορές δεν είναι διαθέσιμα ούτε για να τα παραγγείλεις από εξωτερικό γιατί δεν κάνουν shiping στην Ελλάδα.
  7. Αντίθετα στα σεμινάρια, όταν παρακολουθείς από κοντά, προσφέρονται από το εργαστήρι προς χρήση όλα τα εργαλεία και αναλώσιμα αλλά και ο εξοπλισμός που χρειάζεσαι, εκτός από τον πολυμερικό πηλό. Οπότε εσύ μπορείς να φέρεις μόνο τον πηλό σου και να δεις στην πράξη πώς χρησιμοποιείται κάθε εργαλείο, τι σου προσφέρει, ποια είναι τα απαραίτητα και μετά να αποφασίσεις τι υλικά θα αγοράσεις και με ποια σειρά θα τα αγοράσεις. Τα tutorials μπορεί να είναι δωρεάν αλλά πρέπει να έχεις και όλο τον εξοπλισμό για να τα ακολουθήσεις. Οπότε μήπως δεν είναι και τόσο δωρεάν τελικά;
  8. Στα περισσότερα tutorials επίσης παραλείπεται η αρχή (το ζέσταμα του πηλού) και το τέλος (η ολοκλήρωση του κοσμήματος) . Στα σεμινάρια πολυμερικού πηλού δεν παραλείπεται τίποτα, και μάλιστα για την ολοκλήρωση των κοσμημάτων έχουμε εξειδικευμένο σεμινάριο που αφορά μόνο το φινίρισμα. Γιατί τι να τα κάνεις τόσα πράγματα που έφτιαξες, αν δεν ξέρεις πώς να τα ολοκληρώσεις με το σωστό τρόπο ώστε οι δικές σου δημιουργίες να ξεχωρίζουν από των υπολοίπων που ασχολούνται με τον πολυμερικό πηλό. Ειδικά αν ενδιαφέρεσαι να πουλήσεις τις δημιουργίες σου στο μέλλον, αυτό θα είναι το ανταγωνιστικό σου πλεονέκτημα.
  9. Στα σεμινάρια μαθαίνεις και πώς συμπεριφέρονται οι διαφορετικές μάρκες πολυμερικού πηλού, ποια να επιλέξεις, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε μίας. Σε ένα tutorial πολλές φορές δεν αναφέρεται καν η μάρκα που χρησιμοποιείται για τη συγκεκριμένη τεχνική και σε πολλές περιπτώσεις η μάρκα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο αν θα " σου βγει" η τεχνική ή όχι, ειδικά αν είσαι αρχάριος και δεν έχεις εμπειρία.
  10. Εκτός απ'αυτά όμως, όταν παρακολουθείς ένα σεμινάριο έχεις μια δέσμευσή ότι κάθε βδομάδα αφιερώνεις συγκεκριμένο χρόνο για να μάθεις αυτό που επέλεξες. Είναι πολύ δύσκολο αν δεν γραφτείς σε κάποιο σεμινάριο να δείξεις αυτού του είδους την αφοσίωση για να δημιουργήσεις αυτά που βλέπεις στα δωρεάν tutorials. Είμαι σίγουρη ότι έχεις αποθηκεύσει στο Pinterest, στο insxtagram ή όπου αλλού παρακολουθείς ένα σωρό tutorials και δεν έχεις φτιάξει ούτε ένα από αυτά. Έχω δίκιο; Αν ισχύει αυτό για σένα γράψε μου το στα σχόλια. 
  11. Εκτός από τα τεχνικά κομμάτια όμως, το σεμινάριο προσφέρει κάτι που δε μπορεί να σου προσφέρει κανένα δωρεάν tutorial και την αλληλεπίδραση,την προσωπική επαφή με τη δασκάλα και με τους άλλους μαθητές κάτι που δεν προσφέρουν τα tutorials. Ακόμα και οι μαθητές που παρακολουθούν online γίνονται μέρος της παρέας και εισπράττουν αυτό το vibe .Και παρόλο που το έβαλα προς το τέλος αυτό το επιχείρημα τείνει να είναι από τους βασικούς λόγους που πολλοί μαθητές επιλέγουν τα σεμινάρια. Δε θα ξεχάσω ποτέ το μήνυμα που μου έστειλε η Μαρία, μαθήτρια εξ'αποστάσεως για 4 μήνες στα σεμινάρια του 2022 που έγραφε : "Ευχαριστώ γιατί περάσαμε έναν υπέροχο χειμώνα μαζί" . Και ξέρεις κάτι; Όντως περάσαμε έναν υπέροχο χειμώνα πέρσι και ελπίζω φέτος να είσαι κι εσύ εκεί για να το διαπιστώσεις ιδίοις όμμασι.



 Μην ξεχνάς ότι μπορείς να παρακολουθήσεις και μεμονωμένα το σεμινάριο της επιλογής σου, αν δεν έχεις το χρόνο να παρακολουθήσεις ολόκληρο τον κύκλο σεμιναρίων.


Μιας και έφτασες μέχρι εδώ , θέλω να σου ζητήσω μια μεγάλη χάρη: Πάτα ένα από τα κουμπάκια παρακάτω για να μοιραστείς αυτό το άρθρο με τους φίλους σου στα κοινωνικά δίκτυα!

 Μπορεί κάποιος να ενδιαφέρεται να ξεκινήσει να ασχολείται με τον πολυμερικό πηλό και να βρει αυτό που ψάχνει χάρη σε σένα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια