Τι είναι ο πολυμερικός πηλός και ποια είναι η καλύτερη μάρκα

Θα κάνω μια σύντομη εισαγωγή για το τι είναι ο πολυμερικός πηλός και στη συνέχεια θα μιλήσουμε για το ποια είναι η καλύτερη μάρκα πολυμερικού πηλού.


Τι είναι ο πολυμερικός πηλός;


Ο πολυμερικός πηλός είναι ένα εύπλαστο συνθετικό υλικό με βασικό συστατικό το PVC.
Ας δούμε τι σημαίνουν αυτά τα 3 :
  • Εύπλαστο: πλάθεται εύκολα με τα χέρια 
  • Συνθετικό : κατασκευάζεται από τον άνθρωπο, δεν το βρίσκουμε στη φύση, στη γη όπως τον άργιλο, δεν πρέπει όμως και να συγχέεται με τους αυτοξηραινόμενους πηλούς.
  •  PVC:  είναι το πολυβινυλοχλωρίδιο από το οποίο κατασκυεάζονται οι δίσκοι βινυλίου, χρησιμοποιείται ακόμη και στην κατασκευή παιχνιδιών και πολλών άλλων αντικειμένων που χρησιμοποιούμε καθημερινά.


Με τι μοιάζει ο πολυμερικός πηλός;


Ο πολυμερικός πηλός 
  • πριν ψηθεί μοιάζει με σκληρή πλαστελίνη και 
  • αφού ψηθεί μοιάζει περισσότερο με κεραμικό ή με πορσελάνη 
Είναι δηλαδή κατ'ουσίαν ένα πλαστικό που όμως δε μοιάζει με πλαστικό ούτε πριν ούτε μετά το ψήσιμο.

Πριν πάμε παρακάτω να σου πω ότι μπορείς να δεις εδώ το πρόγραμμα σεμιναρίων πολυμερικού πηλού όπου θα μάθουμε νέες εντυπωσιακές τενχικές (μπορείς να παρακολουθήσεις από κοντά, online ζωντανά ή ασύγχρονα)

Σε τι διαφέρει ο πολυμερικός πηλός από τα άλλα είδη πηλού;


1. Σκλήρυνση σε οικιακό φούρνο


Η πρώτη ιδιότητα που κάνει τον πολυμερικό πηλό να διαφέρει από τα άλλα είδη πηλού (τους φυσικούς και τους αυτοξηραινόμενους πηλούς δηλαδή) είναι ότι πολυμερίζεται, δηλαδή σκληραίνει μόνιμα και αποκτά αντοχή και ανθεκτικότητα με το ψήσιμο σε θερμοκρασίες που επιτυγχάνονται σε οικιακό φούρνο. Δε χρειάζεται επομένως καμίνι ή κάτι αντίστοιχο ο πολυμερικός πηλός γιατί σκληραίνει μόνιμα στους 110-150 βαθμούς κελσίου ανάλογα με τη μάρκα που θα επιλέξεις.

2 Λάμψη χωρίς βερνίκι


Μια άλλη, λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου χαρακτηριστική και εντυπωσιακή ιδιότητά του πολυμερικού πηλού είναι ότι μετά το ψήσιμο με ειδική επεξεργασία μπορεί να αποκτήσει εντυπωσιακή λαμψη χωρίς χρήση βερνικού ή άλλου υλικού. Στη φωτογραφία βλέπετε μόνο πηλό, δεν έχει προστεθεί κανένα άλλο υλικό ή οποιουδήποτε είδους γυαλιστικό επάνω.

Δουλειά της Ginger Davis-Allman





Πριν πάμε παρακάτω επειδή μπορεί να έχεις ακούσει τον πολυμερικό πηλό να αναφέρεται ως fimo, θέλω να πω ότι fimo είναι μία από τις μάρκες πολυμερικού πηλού, η πρώτη μάλιστα που κυκλοφόρησε γι'αυτό και είχε επικρατήσει να λέμε fimo και να εννοούμε γενικά τον πολυμερικό πηλό. Δεν είναι όμως επίσημη ονομασία, είναι απλώς ένα brand και δεν είναι το μοναδικό.

Ας δούμε λοιπόν με τη σειρά ποιες μάρκες πολυμερικού πηλού κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

Fimo


Θα ξεκινήσω από τη fimo αφού την έχω αναφέρει ήδη. 

Η Fimo είναι μια μάρκα πηλού μοντελισμού που κυκλοφορεί από τη Γερμανική εταιρεία Staedler
Κάτω από την ομπρέλα της φίμο κυκλοφορούν οι σειρές
  • fimo soft
  • fimo professional
  • fimo effect
  • fimo kids
  • fimo leather (υφή δέρματος)
που είναι πολυμερικοί πηλοί. Δεν πρέπει να τους συγχέουμε με το Fimo air basic που είναι αυτοξηραινόμενος πηλός και δεν έχει καμία σχέση με τον πολυμερικό πηλό.

Πηγή εικόνας staedler.com


Cernit


Από τη Βελγική εταιρεία Cernit κυκλοφορούν οι σειρές:
  • Cernit number one
  • Cernit nature
  • Cernit metallic
  • Cernit Pearl
  • Cernit opaline
  • Cernit translucent


Sculpey


Η Sculpey είναι μια αμερικάνικη εταιρεία και στην Ελλάδα μπορούμε να βρούμε τους εξής πολυμερικούς πηλούς από αυτήν:
  • Sculpey Premo
  • Sculpey Shoufle (υφή δέρματος)
  • Υπάρχουν κι άλλοι πηλοί sculpey αλλά δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα γι'αυτό και δεν τους αναφέρω



Kato Polyclay


H KatoPolyclay είναι επίσης αμερικάνικη μάρκα, που δημιουργήθηκε από την δασκάλα και καλλιτέχνιδα πολυμερικού πηλού Donna Kato που είχα τη χαρά να είναι και δική μου δασκάλα. Από την kato θα βρεις μικρότερη ποικιλία χρωμάτων που περιλαμβάνει:
  • Βασικά χρώματα
  • Μεταλλικά χρώματα
  • Διάφανο
τα οποία μπορείς να αναμίξεις για να φτιάξεις πάνω από 153 διαφορετικά χρώματα. Υπάρχει ειδικό chart με τις αναλογίες για να φτιάξεις κάθε ένα από τα 153 χρώματα και από εκεί και πέρα μπορείς να φτιάξεις και δικές σου "συνταγές" χρωμάτων. 

Όμως για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να έχεις αρκετή υπομονή γιατί η ανάμιξη χρωμάτων είναι χρονοβόρα διαδικασία και αν η υπομονή δεν είναι το δυνατό σου σημείο μπορεί να απογοητευτείς.


Κι αφού αναφέρθηκα στις μάρκες ας εξετάσουμε

Ποια μάρκα πολυμερικού πηλού είναι η καλύτερη;


Είναι μύθος κατά τη γνώμη μου ότι κάποια μάρκα πολυμερικού πηλού είναι καλύτερη από τις άλλες, το ποια μάρκα θα επιλέξουμε εξαρτάται κυρίως
  • από το αν μπορούμε να τη βρούμε εύκολα γιατί δεν κάνει να ανακατεύουμε μάρκες μεταξύ τους  (θα εξηγήσω το λόγο παρακάτω) 
  • από το τι θέλουμε να φτιάξουμε
  • από το τι μας βολεύει

Σε γενικές γραμμές όλοι οι πολυμερικοί πηλοί, εκτός από το fimo kids και αυτούς που δίνουν εφέ δέρματος, είναι κατάλληλοι για τις περισσότερες εφαρμογές: canes, κοσμήματα, γλυπτική, μινιατούρες.

Αν έχεις ας πούμε ακούσει ότι ο fimo soft δεν κάνει για canes, δεν ισχύει, σε προκαλώ να δεις τα canes της Fiona Abel Smith που χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά fimo soft και θα εκπλαγείς.

Canes της Fiona-Abel Smith


Τι είναι cane


Και επειδή η λέξη canes μπορεί να μην είναι γνωστή σε όλους, να πω εδώ ότι cane είναι μία ράβδος από πολυμερικό πηλό που σε όποιο σημείο κι αν την κόψουμε θα εμφανιστεί το ίδιο μοτίβο .
Τα πιο συχνά σχήματα που συναντάμε στα cane είναι: στρογγυλά, παραλληλόγραμμα, τριγωνικά, τετράγωνα, εξάγωνα .
Cane από The artisan duck


Bonus: Τι δεν είναι cane

 Είμαι σίγουρη ότι οι θα έχεις δει σε βίντεο στο ίνσταγκραμ ή το τικ τοκ 
  • να κόβουν τον πηλό σε μικροσκοπικά κομματάκια, 
  • να προσθέτουν υγρό πηλό και φύλλο χρυσού και μετά 
  • να ενώνουν αυτά τα κομμάτια και να φτιάχνουν ένα μεγάλο παραλληλεπίπεδο,
  • Μετά κόβουν παραλληλόγραμμες φέτες από αυτό και τις ενώνουν 
  • για να φτιάξουν ένα φύλλο πηλού από το οποίο κόβουν στη συνέχεια σχήματα με κουπ πατ για να φτιάξουν κοσμήματα, κυρίως σκουλαρίκια 


ΟΙ εικόνες έχουν παρθεί με shanpshot από το instagram


Αν έχεις προσέξει την περιγραφή σε αυτά τα βίντεο, γράφει από κάτω ότι είναι cane. Η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι απλώς μια ωραία τεχνική, αλλά cane δεν είναι σε καμία περίπτωση. Για να είναι κάτι cane πρέπει το μοτίβο να επαναλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο σε όποιο σημείο της ράβδου και αν κόψουμε.


Canes από PolyPedia online


Επανέρχομαι όμως στις μάρκες γιατί από εκεί ξεκινήσαμε.

Το ποια είναι η "καλύτερη" μάρκα έχει να κάνει και με το τι σε βολεύει, γιατί η Fiona Abel Smith που ανέφερα πριν ότι δουλεύει με fimo soft είναι Βρετανίδα και στη Βρετανία το κλίμα είναι διαφορετικό.

 Στην Ελλάδα από την άλλη, το καλοκαίρι που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι όντως λίγο δύσκολος στη χρήση ο fimo soft. Αλλά αυτό είναι θέμα κλίματος και όχι υλικού.  

Και για να μην παρεξηγηθώ ισχύει ότι για κάποιες εφαρμογές βολεύουν περισσότερο συγκεκριμένες μάρκες αλλά για άλλες εφαρμογές βολεύουν κάποιες άλλες, γι'αυτό και ισχυρίζομαι ότι καμία δεν είναι καλύτερη από την άλλη

Επαναλαμβάνω όμως ότι μπορείς να κάνεις σχεδόν όλες τις τεχνικές με όλες τις μάρκες. Το βασικό είναι να ξεκινήσεις και στη συνέχεια θα ανακαλύψεις τι σε βολεύει περισσότερο.

Δουλειά της Jana Roberts-Benzon που δουλεύει αποκλειστικά με Kato Polyclay


Οι μάρκες που με έχουν βολέψει εμένα προσωπικά και είναι αγαπημένες μου είναι η Kato Polyclay και η Fimo Professional. 

Τι πηλό να προτιμήσεις με βάση τη δική μου εμπειρία

Καταρχάς όταν αγοράζεις πηλό το ιδανικό είναι να μπορείς να πιέσεις λίγο το πακέτο, αλλά λίγο και όχι με ευκολία. Αν ο πηλός πιέζεται εύκολα σημαίνει ότι είναι ΠΑΡΑ πολύ φρέσκος και θα πρέπει να κάνεις μια ειδική διαδικασία για να του αφαιρέσεις τα περιττά "έλαια" για να το πω απλά (δεν είναι έλαια στην πραγματικότητα, αλλά πλαστικοποιητές, τα λέω έλαια για να καταλαβαινόμαστε) ώστε να έρθει στην κατάλληλη σύσταση και να μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις.

Δουλειά της Susan Bailey


  • Αν έχεις μονίμως κρύα χέρια ή μένεις σε περιοχή που κάνει κρύο τον περισσότερο καιρό πχ στη Βόρρεια Ελλάδα τότε προτίμησε μαλακές μάρκες όπως fimo soft και sculpey shouffle και απέφυγε fimo professional και kato
  • Αν έχεις ζεστά χέρια ή χέρια που ιδρώνουν ή αν μένεις σε περιοχή που τον περισσότερο καιρό κάνει ζέστη πχ σε νησί, κάνε το αντίθετο: προτίμησε kato και fimo professional και απέφυγε fimo soft και sculpey shouffle.
  • Αν φτιάχνεις πολλά canes προτίμησε kato polyclay και fimo professional.
  • Aν φτιάχνεις κυρίως κοσμήματα προτίμησε sculpey premo, sculpey shouffle, fimo professional ή cernit
  • Αν φτιάχνεις γλυπτά που έχουν πολλές ντελικάτες λεπτομέρειες προτίμησε kato, για πιο απλά γλυπτά κάνουν και οι υπόλοιποι πηλοί
Πηγή εικόνας αριστερά και πηγή εικόνας δεξιά


  • Για φαγητά μινιατούρες προτίμησε όποια μάρκα θέλεις, δεν έχω διαπιστώσει ιδιαίτερες διαφορές στην απόδοση κάθε μάρκας σε αυτό τον τομέα. Υπάρχουν κάποιες διαφορές αν φτιάχνεις κάτι πολύ πολύ συγκεκριμένο πχ για μια μικροσκοπική κούπα καφέ θα χρησιμοποιούσα kato γιατί το χερούλι είναι πολύ ευαίσθητο, αλλά σε γενικές γραμμές όλες οι μάρκες κάνουν κατά τη γνώμη μου.
  • Αν κάνεις κατασκευές από πηλό με τα παιδιά σου προτίμησε fimo kids ή fimo soft που είναι πιο μαλακοί και μπορούν να τους χειριστούν πιο εύκολα τα μικρά παιδιά.
  • Αν δεν έχεις την υπομονή να φτιάχνεις τα δικά σου χρώματα τότε ο kato δε θα σε βολέψει καθώς δεν έχει μεγάλη ποικιλία χρωμάτων
  • Αν αντίθετα θέλεις να φτιάχνεις τα δικά σου χρώματα γιατί κακά τα ψέματα αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που μπορούν να κάνουν τη δουλειά σου να ξεχωρίζει, τότε προτείνω και τον kato και τον fimo professional γιατί μπλεντάρονται ωραία τα χρώματα. Σε όλες τις μάρκες όμως μπορεί να γίνει αυτό, αυτό που δε θέλω είναι να ανακατεύεις χρώματα από διαφορετικές μάρκες.
Δουλειά της Fiona-Abel Smith


Γιατί επιμένω να ΜΗΝ ανακατεύουμε διαφορετικές μάρκες πηλού μεταξύ τους;


Άλλος ένας μύθος που κυκλοφορεί είναι ότι για να φτιάξουμε το χρώμα που θέλουμε μπορούμε να ανακατέψουμε διάφορες μάρκες πολυμερικού πηλού μεταξύ τους. Μπορούμε μεν να αναμίξουμε διαφορετικά χρώματα πηλού της ίδιας μάρκας για να φτιάξουμε τα δικά μας χρώματα και όχι μόνο μπορούμε, κάποιες φορές είναι απαραίτητο αλλά αν ανακατέψουμε χρώματα πηλού από διαφορετικές μάρκες δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το αποτέλεσμα όσον αφορά την αντοχή μετά το ψήσιμο . 

Με λίγα λόγια το ότι κάτι γίνεται ή μπορεί να γίνει, γιατί μπορείς να ανακατέψεις τους πηλούς δεν είναι ότι δε μπορούν να ανακατευτούν , δε σημαίνει ότι θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα αν το κάνουμε.


Ένας άλλος λόγος που δε μπορούν να ανακατευτούν χρώματα από διαφορετικές μάρκες είναι το γυάλισμα χωρίς βερνίκι μετά το ψήσιμο που ανέφερα πιο πριν.

Το γυάλισμα αυτό γίνεται κάνοντας την διαδικασία που πρέπει μετά από συγκεκριμένο χρόνο που δεν είναι ο ίδιος για κάθε μάρκα και κάθε μάρκα γυαλίζει με λίγο διαφορετικό τρόπο.

 Οπότε αν έχεις αναμίξει χρώματα από διαφορετικές μάρκες και θέλεις μετά να γυαλίσεις αυτό που έφτιαξες το αποτέλεσμα θα είναι περίεργο, αλλού πιο γυαλιστερό, αλλού λιγότερο. 

Δουλειά της Marina Taenkova-είναι φτιγμένα με πολυμερικό πηλό cernit



Οπότε αν θέλεις να γυαλίσεις με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να μην ανακατεύεις ούτε χρώματα από το ίδιο brand μεταξύ τους πχ sculpey shouffle και sculpey premo δε μπορείς να τα ανακατέψεις σε αυτή την περίπτωση γιατί το shouffle είναι πιο ματ και γυαλίζει πολύ λιγότερο.

  • Αν δε θέλεις να κάνεις τη διαδικασία του γυαλίσματος στο τέλος μπορείς να ανακατέψεις πηλούς της ίδιας μάρκας πχ fimo soft με fimo effect ή με fimo professional. Θα αλλάξουν κάπως οι ιδιότητες του πηλού πριν το ψήσιμο , θα γίνει δηλαδή πιο μαλακός κατά το πλάσιμο ο professional αν αναμιχθεί με soft αλλά μετά το ψήσιμο δε θα έχεις πρόβλημα ανθεκτικότητας.
  • Μην ανακατεύεις όμως το leather και το kids με τα υπόλοιπα της fimo.

Αν έρχεσαι στα σεμινάρια πολυμερικού πηλού θέλω να μείνεις μακριά από πολύ φρέσκους πηλούς γιατί στα σεμινάρια δεν υπάρχει ο χρόνος για να γίνει η διαδικασία που έλεγα παραπάνω ότι απαιτείται για να αφαιρεθούν τα περιττά έλαια. Θα πρότεινα επομένως να πάρεις fimo professional ή kato polyclay.

Σε έψησε ο πολυμερικός πηλός; Σου έχω κι άλλα:

και εδώ τελειώσαμε!

Θα χαρώ να μοιραστείς τα σχόλια και τις απορίες σου μαζί μου!


Μιας και έφτασες μέχρι εδώ , θέλω να σου ζητήσω μια μεγάλη χάρη: Πάτα ένα από τα κουμπάκια παρακάτω για να μοιραστείς αυτό το άρθρο με τους φίλους σου στα κοινωνικά δίκτυα! Μπορεί κάποιος να ενδιαφέρεται να ξεκινήσει να ασχολείται με τον πολυμερικό πηλό και να βρει αυτό που ψάχνει χάρη σε σένα!

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του άρθρου αντλήθηκε από την ομιλία μου στη Χειροτέχνικα (19 Μαρτίου 2023) με θέμα "Μύθοι για τον πολυμερικό πηλό που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις" .



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια